Gayrimenkul Sermaye İradı adı şeklinde ifade edilen kira gelirlerimizin beyan verme ve vergilerinin ödenmesi süresi geldi. Bu kapsamda kira geliri elde eden kişiler mart ayının 25’nci günü sonuna kadar beyannamelerini vererek 1. taksitini Mart ayı 2. taksitini ise Temmuz ayı içinde ödeyeceklerdir.
Kira geliri deyince aklımıza sadece, ev, işyeri gibi gayrimenkullerimizden elde ettiğimiz kira gelirleri gelmemeli. Eğer, arazi, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzleri ve teferruatı, voli mahalleri ve dalyanlar, gayrimenkullerin, ayrı olarak kiraya verilen mütemmim cüzleri ve teferruatı ile bilumum tesisatı, demirbaş eşyası ve döşemeleri, gayrimenkul olarak tescil edilen haklar, arama, işletme ve imtiyaz hakları ve ruhsatları, ihtira beratı, alameti farika, marka, ticaret unvanı, her türlü teknik resim, desen, model, plan ile sinema ve televizyon filmleri, ses ve görüntü bantları, sanayi ve ticaret ve bilim alanlarında elde edilmiş bir tecrübeye ait bilgilerle gizli bir formül veya bir imalat usulü üzerindeki kullanma hakkı veya kullanma imtiyazı gibi haklar, telif hakları, gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları, motorlu nakil ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentilerinden de kira geliri elde etmiş isek buralardan elde ettiğimiz gelirleri de beyan edeceğiz.
Beyan edeceğimiz tutar o yıl içi elde ettiğimiz kira geliri olacaktır. Yani içinde bulunduğumuz yıl ve önceki yıllara ilişkin tahsil ettiğimiz kira gelirlerini bu mart ayında beyan edeceğiz. Eğer gelecek yıllara ilişkin kira geliri tahsil etmiş isek bu tutarları beyan dışı bırakıp ilgili yıl gelince beyan edeceğiz. Döviz cinsinden bir tahsilatımız söz konusu olur ise, tahsil ettiğimiz tarihteki merkez bankası döviz alış kuru üzerinden Türk Lirasına çevirerek kira gelirimizi tespit edeceğiz.
Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının 2013 yılı için 3.200 TL altında, İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını 2013 yılı için 26.000 TL aşanlar, kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır.
Kira gelirlerimizin beyanında 2 tür seçenek vardır: Götürü gider ve gerçek gider yöntemleri; Götürü gider yönteminde % 25'lik sabit bir indirim söz konusu iken gerçek gider yöntemine kira geliri elde ettiğimiz varlıklar için katlanılan, mal sahibi tarafından ödenen; aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri, sigorta giderleri, faiz giderleri, konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin % 5’i (İşyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller % 5’lik gider indiriminden yararlanamayacaktır), vergi, resim, harç ve şerefiyelerle, amortismanlar, onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri, mal sahipleri kirada oturuyor ise ödedikleri
Ayrıca, kiracı olan bu kişi ve kuruluşlar, yaptıkları kira ödemelerinin brüt tutarı üzerinden % 20 oranında gelir vergisi kesintisi yapmak zorunda olduğu bilinmektedir. Kiracı tarafından mal sahibi adına ödenen bu vergiler, kira gelirini beyan eden kişi (mal sahibi) tarafından beyan sonrası ortaya çıkan vergisinden indirilecek kalan vergi ödenecektir.