2011 yılı içinde tahsil edilen ve 2011 yılına ait olan,  işyeri, konut, arazi, gayri maddi haklar, motorlu taşıtların kiraya verilmesinden elde gelirlerimizi, maden veya taş ocaklarından elde edilen kira gelirlerini, ihtira beratı, marka ve haklardan elde edilen gelirleri, 25 Mart 2012 tarihine kadar beyan ederek 1.taksit vergimizi aynı tarihte, 2.taksit vergimizi ise Temmuz 2012 ayı içinde ödeyeceğiz.

Kira bedelinin tahsilat dönemi;Burada dikkat edilmesi gereken husus, tahsil edilen kiranın hangi yıla ait olduğudur. Örneğin 2009-2010-2011 yıllarına ilişkin kiramızı 2011 yılında tahsil etmiş isek, bu kira gelirini 2011 yılı için 2012 mart ayında beyan edeceğiz, diğer yandan 2011-2012-2013 yıllarına ilişkin bir kira tahsilatı söz konusu ise, sadece 2011 yılına isabet eden kısım 2012 mart ayında tahsil edilecek 2012 ve 2013 yıllarına ait kısım ise ilgili yıllarda beyan edilerek vergisi ödenecektir.

Kira Bedelleri Nasıl Tahsil Edilecek;  Kira Bedelleri; Nakden (TL, Döviz), Havale yoluyla ve ayni olarak tahsil edilir. Eğer kira bedeli çek olarak alınmış ise çekin tarihi ne olursa olsun o yıla ilişkin tahsilat gibi düşünülmelidir. Eğer döviz olarak kira bedeli tahsil ediliyor ise tahsil tarihindeki TC merkez bankası döviz alış kurundan değerlendirilerek beyannameye intikal ettirilir. İşyeri kira ödemeleri tutarı ne olursa olsun banka aracılığı ile ödenirken konut ve diğer kira gelirleri ise 500 TL’yi aşana kadar nakit olarak 500 TL’yi aşması halinde ise banka yolu ile ödenmesi zorunludur.  Buna uymayan kiracılara ise,  her bir işleme konu tutar üzerinden % 5 özel usulsüzlük cezası kesileceği bilinmelidir.

Ne kadar kira gelirlerinin beyannamelerini vereceğiz; 2011 Yılı içinde elde edilen KONUT Kira gelirlerimiz 2.800,00 TL’yi aşmıyor ise beyanname vermemize gerek bulunmamaktadır. Ancak kira gelirlerinin yanında, ticari, mesleki ve zirai kazancı olan mükellefler bu istisnadan yararlanamayacak, elde ettiği kira geliri 2.800,00 TL altında olsa dahi beyannamesine dahil edecektir.

İşyeri kira geliri elde edenlerden, Brüt kira geliri 23.000 TL’yi aşmıyor ise beyanname vermemize gerek bulunmamaktadır.

60 yaş ve üzeri olan yaşlılar ile, sakat yada vergi dairelerine gelemeyecek olanlar  vergi dairelerini telefonla arayarak gönderilecek bir memur vasıtası ile beyannamelerini verebileceklerdir.

Kira Ödemelerimizi ; Türkiye’nin herhangi bir yerinden, Maliye Bakanlığımızın anlaşmalı olduğu bankalara veya vergi dairelerine ödeyebileceğiz.

Yeni Mernis uygulaması; Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi şeklinde adlandıracağımız bu düzenleme kira geliri elde eden mükelleflerin MERNİS, banka, PTT, sigorta şirketleri, tapu gibi kurum ve kuruluşlardan Başkanlığımız veri tabanına aktarılan bilgileri kullanılarak, beyannamelerin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlandığı ve internet ortamında mükelleflerin onayına sunulduğu bir sistemdir. Bu düzenlemeden sadece kira geliri olanlar faydalanabilirler. Kira geliri dışında ticari, zirai veya serbest meslek kazancı ile menkul sermaye iradı gibi gelir unsurlarından kazanç ve irat elde eden mükellefler, bu Sistemden beyanname veremezler. Sistem tarafından hazırlanmış bu beyanlarda eksik veya fazlalık çıkması halinde mükellef tarafından gerekli düzeltmeler yapılarak beyanname gönderilmesine dikkat edilmelidir.