Mart ayı geliyor, Gayrimenkulü olup ta kiraya verenler Mart ayının 25.günü akşamına beyannamelerini vererek vergilerinin birinci taksitini yatırmak zorundalar. Bu nedenle şimdiden işyerini kiraya verenlerin kendileri adına yatırılan kira stopaj makbuzlarını temin etme, konutlarını kiraya verenlerin ise listelerini yapma hazırlıkları yapılmalıdır.

Burada hemen belirtmek gerekir ki, gayrimenkul kavramı içerisine sadece işyerleri ve meskenler girmemektedir.madenler, taş ocakları, kum çakıl istihsal yerleri, tuğla kiremit harman ve tuzlaları, motorlu araçlar vs.. daha bir çok unsurdan elde edilen gelir de vergi mevzuatına göre “ gayrimenkul sermaye iradı“ sayılmaktadır.

Ancak bu gayrimenkullerden elde edilen kira gelirleri bazı durumlarda,  beyan zorunluluğunu ortadan kaldıran bazı istisnalar bulunmaktadır. Şimdi bu ayrıntılara bir bakalım;

HANGİ DURUMDA BEYANNAME VERİLMEYECEK

Eğer kira tutarından kaynakta tevkifat (stopaj) kesintisi yapılarak bu stopaj vergi idaresine yatırılmış ve elde edilen kira geliri 22.000 TL aşmıyorsa,

2010 yılı içinde elde edilen konut kira geliri tutarı 2.600 TL aşmıyorsa,

İşyeri sınıfında gayrimenkul olupta  stopaj kesintisi yapılması zorunlu olmayan ( Götürü vergiye tabi esnafın kiraladığı) kira gelirleri 1.090 TL aşmıyorsa.Örneğin işyerini basit usulde çalışan bir vergi mükellefine kiraya veren mülk sahibinin 2010 yılı kira geliri 1.090 TL aşmıyorsa,

Bu durumlarda mülk sahipleri beyanname vermeyecekler ve dolayısıyla herhangi bir vergi ödemesi söz konusu olmayacaktır.

YURT DIŞINDA YAŞAYAN VATANDAŞLARIN TÜRKİYEDEKİ KİRA GELİRLERİ

Türkiye’de elde ettiği konut kira geliri 2010 yılı için 2.600 TL aşarsa,

İşyeri sınıfında gayrimenkul olupta  stopaj kesintisi yapılması zorunlu olmayan ( Götürü vergiye tabi esnafın kiraladığı) kira gelirleri var ise ( ki bu kişiler için 1.090 TL olan istisna uygulanmayacaktır.)

Beyanname vermek ve vergi ödemek durumunda kalacaklardır.

ÖZELLİKLİ DURUMLAR

Yukarıda beyan vermeme sınırları çizilen konut kira istisnası olan 2.600 TL lik istisnadan, ticari, zirai veya mesleki kazançları dolayısıyla yıllık beyanname vermek zorunda olan kişiler yararlanamayacaktır.

Bu istisnalar şahsa özel olduğundan dolayı, kiraya verilen gayrimenkullerin hisseli olmasından dolayı her bir hissedar istisna tutarlarından ayrı ayrı ve tam olarak yararlanacaklardır.

BEYAN ZAMANI VE VERGİ ÖDEME SÜRELERİ

Gayrimenkul sermaye iradı geliri elde eden mükellefler, 25 mart akşamına kadar bir muhasebeci veya mali müşavir aracılığı ile tanzim ettirdiği beyanını yine aynı meslek mensubu aracılığı ile internet üzerinden beyannamelerini vereceklerdir.

Ortaya çıkan verginin 1.taksitini 31 Mart akşamına kadar 2. taksitini ise Temmuz ayının son günü akşamına kadar veya vergilerinin tümünü 31 Mart akşamına kadar bir defada yatırabileceklerdir.