Neler kira Geliri

Kira geliri deyince aklımıza işyeri yada konutlardan elde edilen gelirler gelir, halbuki; Arazi, gayri maddi haklar, motorlu taşıtların kiraya verilmesinden elde gelirler de Gayri Menkul Sermaye iradı  yani kira geliri olarak sayılmıştır.

Kira Gelirleri için Beyanname

Verme Süresi ve Ödeme Tarihleri

2011 yılı içinde kira gelirleri elde edenlerin, bu gelirleri için Mart ayı içinde, ikametgah adreslerinin bağlı olduğu vergi dairesine, yurtdışında ikamet edenler, kira gelirinin elde edildiği gayrimenkulün adresinin bağlı olduğu vergi dairesine elden veya internet üzerinden Serbest Muhasebeci veya S.M.Mali Müşavir aracılığıyla beyannamelerini vermeleri gerekmektedir.

Ödenecek vergilerini ise, 1. taksiti mart ayı sonuna, 2. taksiti ise Temmuz ayı sonuna kadar Banka veya bağlı olunan vergi daireleri veznelerinden ödeyeceklerdir.

İdarenin son yıllarda uygulamaya geçirdiği bir yenilikle, sadece kira geliri elde eden 60 yaş ve üzeri mükellefler ile engelli mükelleflerden, yaşlılığı, sakatlığı veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanlar, maliye’nin 444 0 189 numaralı telefonunu arayarak, ad, soyad ve adres bilgilerini vermeleri halinde vergi dairesi görevlileri bu kişilerin adreslerine giderek beyannameleri alacak ve bu durumdaki kişilerin işlemlerini yukarıda açıklandığı gibi gerçekleştireceklerdir.

Beyan Şekilleri

2011 Yılı ve daha önceki dönemlere ait olup, 2011 yılı içerisinde tahsil edilen kira gelirleri 2011 yılı kira gelirleri ile birlikte 26.03.2012 tarihine kadar beyan edilecektir.

2012 ve sonraki yıllara ait kira bedellerinin, 2011 yılı veya daha önceki yıllarda peşin olarak tahsil edilmiş olması halinde, her yılın kira bedeli ait olduğu yılda beyan edilecektir.

Kira Bedellerinin

Tahsil Şekilleri

Kira Bedelleri; Nakden (TL, Döviz), Havale yoluyla ve ayni olarak tahsil edilir ve işyeri kira ödemeleri tutarı ne olursa olsun banka aracılığı ile ödenirken konut ve diğer kira gelirleri ise 500 TL’yi aşana kadar nakit olarak 500 TL’yi aşması halinde ise banka yolu ile ödenmesi zorunludur. getirilen zorunluluklara uymayanlara her bir işleme konu tutar üzerinden % 5 özel usulsüzlük cezası kesileceği bilinmelidir.

Kiracılarımızdan

hangi belgeleri alacağız

Kiracılarımız, mülk sahibine yaptıkları kira ödemelerinden, %20 oranında gelir vergisi kesintisi yaparak, mülk sahipleri adına, kendi bağlı oldukları vergi dairesine muhtasar beyanname ile beyan etmek zorundadırlar. Mülk sahipleri, Kiracılarından kira ödemelerine ilişkin beyan edilen kira stopaj tahakkuklarını ve makbuzlarını alarak mart ayında verecekleri beyanlarına bu bilgileri ekleyeceklerdir.

Hangi Kira gelirlerinin

beyannamelerini vereceğiz

2011 Yılı içinde elde edilen KONUT Kira gelirlerimiz 2.800,00 TL’yi aşmıyor ise beyanname vermemize gerek bulunmamaktadır.

İşyeri kira geliri elde edenlerden, Brüt kira geliri 23.000 TL’yi aşmıyor ise beyanname vermemize gerek bulunmamaktadır.

Kira gelirlerimiz yukarıda belirtilen tutarları aşıyor ise Mart ayında beyanname vermemiz gerekecektir.

Yurt Dışında bulunan Türk Vatandaşları Kira Gelirini nasıl beyan edecekler

Çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan fazla bir süreyle yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları; tutarı ne olursa olsun, üzerinden Gelir vergisi kesintisi yapılmış olan İşyeri kira gelirlerini beyan etmeyeceklerdir. 2.800,00 TL istisna üzerinde kalan Konut Kira geliri için ise Türkiye’de bulunan kişiler gibi beyanname vereceklerdir.

Bedelsiz Kullandırılan İşyeri ve konutlar için neler yapılacak

Sahip olunan yer ile ilgili hiç kira alınmaması veya emsallerine göre düşük kira alınması halinde emlak değerinin %5’i yıllık kira bedeli olarak Beyan edilerek vergileri ödenecektir. Ancak, boş kalan gayrimenkulün korunması amacıyla bedelsiz olarak başkasının kullanımına bırakılması ile Mal sahiplerinin, çocuklarının, Anne, Babalarının ve Kardeşlerinin ikametine en fazla bir konut tahsis edilmesi şartı ile mal sahibi ile akrabalarının aynı evde oturması halinde bahsedilen emsal kira bedeli uygulanmayacaktır.