Günümüz insanını en çok uğraştıran sorunlardan birisi de güvensizlik. Her şeyin en iyisini ya da doğrusunu bilemeyeceğimize göre, bazı konularda birilerine güvenmek ve onun yönlendirmesine göre hareket etmek zorundayız.

TÜİK’den sonra ülkemizin en fazla araştırmacıya sahip kuruluşu olan Ipsos, işte bu konudaki bilinmezliğe biraz olsun ışık tutabilmek amacıyla bir araştırma yapıp sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmış.

Araştırmanın konusu meslekler. Yani, insanlar hangi meslekleri daha çok güvenilir buluyor? İşte sonuçlar:

Tabloyu incelediğimde bazı mesleklerin güvenilirlik durumu için sevinirken, bazılarının yerini görünce gerçekten üzüldüğümü söylemeden geçemeyeceğim. Şimdi de tablodan çıkardığım bazı sonuçları değerlendirmeye çalışayım.

1. Bilim insanlarımıza bu denli güven duyulmasından o kadar mutlu oldum ki anlatamam. Demek ki insanlarımız her şeye rağmen hurafelere değil, bilime sarılmanın tek kurtuluş yolu olduğunu biliyor ve bilimle uğraşanlara güvenmeyi sürdürüyor.

2. Doktorlara duyulan güven de bir bakıma bilim insanları ile paralellik taşıyor. Çünkü onlar da pozitif bilimin parçası durumunda olup güvenilir olmak zorundalar.

3. Öğretmenlerin 3. sıradaki yeri hem memnuniyet verici, hem de düşündürücü. Çünkü %59’dan geri kalanının bu mesleğe niçin güven duymadığının derinlemesine araştırılması gerektiğini düşünüyorum. Tek cümleyle belirtmem gerekirse eğitimin kalitesine paralel olarak, öğretmen güvenilirliğinde de düşme söz konusu.

4-5. Polisin her an halkla yüz yüze olması işini zorlaştırıyor ama buna rağmen güvenilirlikte askerden önde çıkması gerçekten çok şaşırtıcı. Askerlik mesleğinin, son dönemlerde önemli derecede itibar kaybettiği anlaşılıyor. Bunun nedenini sorgulamak da Türk Silahlı Kuvvetlerine düşüyor.

6. Tabloya baktığımda, benim en çok üzüldüğüm meslek dalı hâkimler oldu. Toplumsal adaleti sağlamakla görevli olan hâkime ve savcıya güvenmeyeceğiz de kime güveneceğiz? Eğer bir toplumun üçte ikisi hâkimler bazında adalet mekanizmasının doğru işlemediğini düşünüyor ve güvensizlik belirtiyorsa, burada büyük bir ulusal sorun var demektir. Adalet Bakanlığı hiç vakit kaybetmeden şapkayı önüne koyup bu güvensizliği nasıl düzelteceğini araştırıp bulmalıdır. Bu tabloda benim gördüğüm en büyük sorun budur.

7. Tabloyu görmeden birisi “En güvenilmez meslek hangisidir?” diye sorsa hiç düşünmeden “politika” derdim, öyle de olmuş. Politikacıların kızmaya hiç mi hiç hakları yok. Çünkü onları bu duruma düşüren biz değiliz; kendi yerlerini kendileri seçtiler, düzeltecek olan da gene onlar.

Diğer mesleklerin güvenilirlikteki sıralamalarını pek yadırgamadım. Sadece halkımızın sıradan insanlara olan güveninin, hükümetin bakanlarından daha fazla olduğunu görünce gülesim geldi, o kadar…

DÜŞÜNEN SÖZLER:

•Hayatta iki şeye güveniyorum. Biri aynaya baktığımda gördüğüme, diğeri yukarı baktığımda göremediğime. SAGOPA KAJMER

•Bu devirde en çok Azrail’e güveneceksin; en azından niyeti belli.

•Bana söz verme, güven ver ki söz vermeye gerek kalmasın.

•Güven gözyaşı gibidir, düştü mü bir daha geri gelmez.

•Kuş konduğu dalın kırılmasından korkmaz. Çünkü güvendiği dal değil, kendi kanatlarıdır. MUHYİDDİN ŞEKÛR

•Güvendiğin dağlara karlar yağdığında, en güzel çare, dağ ile karı baş başa bırakmaktır. MEVLANA