Eskiler “sayılı soğuklar” derlerdi. Onlar da bitmek üzere.

Bahar geldi, çiçekler açtı.

Bu kış, uzun yıllar sonra ciddi ciddi kar gördük. Son yılların en soğuk günlerini yaşadık, ama yağış bakımından mutlu olduk. Yeraltı suları beslendi, toprak suya doydu, ağaçlar, otlar, çiçekler, bitkiler en verimli dönemlerini yaşayacak gibi görünüyor.

Her ne kadar, tohum, gübre, ilaç ve motorin fiyatlarının el yakması nedeniyle ekim-dikim yapamayan çiftçilerin, üreticilerin varlığı rahatsızlık verici olsa da, doğanın ülkemize yine bir kredi açtığını düşünebiliriz.

Onun için “ekilmedik, dikilmedik bir karış toprak bırakmayalım” çağrılarını önemsiyoruz, benimsiyoruz, destekliyoruz.

*

Çorum’da binlerce bağ veya hobi bahçesi var.

Herkes biliyor ki, bağcılık veya bahçecilik pahalı bir hobi. Masraflı bir iş. İnsanlar bu maliyete, doğa ile başbaşa olma, temiz hava teneffüs etme ve toprakla haşır neşir olma uğruna katlanıyorlar.

Ailece ya da eş-dostlarıyla bağda ya da hobi bahçesinde yaptıkları piknik, bir yerde bu masraflara değiyor.

Ekonomik getirisi olmadığı için, meyve veya sebze yetiştirme konusuna fazla ağırlık verilmiyor. Dalından meyve yemek veya kendi topladığı maydanozu, soğanı, biberi sofraya getirmek gibi özlemleri karşılayabilmek için yine hobi olarak üretim yapılıyorsa yapılıyor.

Ama bu dönemde, hiç değilse ailenin sebze-meyve ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir uğraşın söz konusu olabileceğini tahmin etmek güç değil.

Zira, dünün tarım ülkesi Türkiye’de, bugün sebze-meyve de altın oldu.

*

Ramazan Bayramı’ndan sonra bağların, bahçelerin, kırların, ormanların, göl veya akarsu kıyılarının şenleneceği muhakkak.

Millet öyle bunaldı ki…

Pandemi nedeniyle, tam iki yıl korku dolu, sıkıntılı, yer yer ev hapsini zorunlu kılan kâbus gibi günler yaşandı. Hemen her aile, çok yakın ya da uzakça bir sevdiği insanın salgın hastalık yüzünden kaybına üzüldü.

Bu baharın bir özelliği de, pandemi kaygısının hafiflediği günlere denk gelmesi…

Ülkenin yaşamakta olduğu sıkıntılara karşı direnme gücüne, bu psikolojinin de katkı sağlayacağı inancındayız. Dolayısıyla, baharı bu yıl daha bir coşkuyla karşılıyoruz.

*

Çiçek çiçek açan, pırıl pırıl güneş ışığıyla aydınlanan, yeşile bürünmüş doğa, içimizdeki karanlık lekecikleri birer birer söküp atacaktır diye düşünüyor, umutlanıyoruz.

Baharın vereceği moralle yenelim tüm güçlükleri.

Güzel ve aydınlık günlere açalım yüreğimizi…