Soru:4
Ürün yaşlanma sürecinin hangi evresinde? Satıştan kaldırılması gerekiyor mu?
Piyasaya arz ettiğiniz ürünün satışı her geçen gün düşüyor ve düşme eğilimi devam ederken üretimi ile bu günü arasındaki zaman aralığı size ürünün yaşlandığını gösteriyorsa, tıpkı bir yaşlıya gösterdiğiniz özen, ihtimam ve toleransı gösterme aşamasına gelmişiz demektir.
Çünkü her üretilen mal ya da hizmetin (biz buna ürün diyelim) daima bir “BAŞABAŞ NOKTASI” vardır ve satışlar bu noktanın altına düştüğünde işletme için zarar kaçınılmazdır.



Ürün piyasaya sürüldükten sonra sabit giderler değişmezken değişen masraflarda ciro vs. sebeplerle değişen masraflar artmaya, gelir ve gider dengesinde olumsuzluklar hissedilmeye başlar, değişen masraflar artmaya devam ettikçe de zarar kaçınılmaz ve sürecin devamında artık eski karları elde etmek olanaksızlaşır.
Bu aşamada ürün satışlarından beklenen karlılık düşerek (arz ve talebin de etkisini burada dikkate almak gerekir.) gelirler ve giderler başabaş noktasına denge ya da doygunluğa ulaşır. İşte bu aşamada ürün ya geliştirilmeli ya da üretimden kaldırılmalıdır. Eğer ürünün gerçek anlamda yaşlanmadığı ancak yapılan kimi yanlışlıklar ve kusurlar nedeni ile satışların düştüğü tüm yöneticiler tarafından savunulabilir durumdaysa o zaman belirli bir bütçe ve zaman ayırılarak ürün geliştirilmesine ve düzenlemesine çaba sarf edilebilir.
Bezen de ürünün bizatihi kendisi kazanç sağlamamakla birlikte satışını sağladığı diğer ürünün kazanç sağlamasına neden olabilir: (Ucuz bir makine satışının pahalı bir kartuş satışını sağladığı yazıcıları bu aşamada düşünebiliriz.) Böyle durumlarda yapılabilecek en doğru öneri (eğer ürün fiyatı gerçekten artırılamıyorsa) satışına kolaylık sağladığı yan ürünün kar marjından belirli bir tutarı belirli bir süre o ürün üzerine (sübvansiyon) yansıtabiliriz.
Diğer taraftan ürünlerin doğması zor ve hissi süreçlerden geçer üretimden kaldırılması kararı her zaman psikolojik sorunlar doğuracaktır.
Nihayet yukarıda yer alan şekliyle olumsuzluk devam ediyorsa; şu 3 kriteri sorgulamak gerekir
• Katkı marjı düşük ve artırma imkânı yoksa
• Ürün yaşlanmış ve düzeltme, canlandırma olasılığı yok ise
• Ciro düşük ve düzeltme, artırma olanağı yoksa
O ürününü üretiminden vazgeçme zamanı gelmiş demektir. Ancak bu 3 sorudan 1 tanesi bile olumlu ise o zaman bir sonraki adım olan piyasa analizine geçme zamanı gelmiştir
Sonuç olarak ürün sıralaması ve ön incelemeler ve etütlerle ürününü konumunu ve durumunu saptamaya çalıştık gelirin artırılması için şimdi birazda işletme dışına göz atma zamanı geldi.
19.01.2016

Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.