Kalite/fiyat analizi-1
Verimliliği sağlamak ve kazancı artırmak için fiyat ayarlamaları kadar diğer önemli bir konunun “hatta daha önemlisi” kalite olduğu ve bu konuda yapılabilecek işlemler konusunda çok farklı seçenekler olduğu açıktır.
Fiyatların kalite ile bağlantılı olduğu, birbirlerini tamamladığını ve birbirlerinden etkilendiği de unutulmamalıdır. Bir başka etkileşim de rakip ürünlerin mevcudiyeti ve bunların piyasanızdaki durumudur.
Rakiplerinizden çok daha kaliteli hatta piyasanın en kaliteli ürününe sahip olmakla verimlilik ve kazancınızın herkesten daha fazla olacağını düşünüyorsanız. YANILIRSINIZ
Piyasada yer alan rakiplerle ürün kalitenizi ve piyasa fiyatınızı karşılaştırdığınızda görecekleriniz:
• Fiyatlarınızın rakipler ve piyasaya göre durumu ile
• Kalitenizin rakipler karşısında ve genel piyasa içerisindeki durumu olacaktır
Kazanç arıyorsanız eğer, “hedefe ulaşmanız” ancak bu verilerle hazırlayacağınız kombinasyon ve yönetim becerileri ile olacaktır.
Piyasada bazen fiyat bazen de kalitenin belirleyici olduğu durumlara rastlanır.
Her işletmenin bir fiyat politikası olduğu dikkate alınırsa belirleyici faktörler arasına bu kez” işletme politikalarınızın piyasa yansıması” konusu girerek denetim ve kontrolleri biraz daha sıkılaştırmak zorunda kalırsınız ki bu iyi bir durumdur.
Eğer rakiplerinize göre daha kaliteli bir mal veya hizmet üretip bunun piyasada ki yerinin var olandan daha yüksek yerlerde yer alması arzusundaysanız?
-fiyatlarınız rakiplerden biraz daha yüksek kalabilir.
Peki, ne kadar yüksek olabilir? Sorunuza ise
-piyasanın kabul edebileceği kadar diye yanıt verilebilir
Bu durumdayken daha yukarı seviyelerde bir fiyatınız varsa bunu daha aşağılara indirme konusunda istekli olmalısınız ancak burada da çok ince bir noktaya daha dikkat çekmek isterim bu fiyat indirimi ne kadar olmalıdır?
-indirilen fiyatın sonucunda piyasada artan talebin toplam kazancınızı artırdığı kadar!
Bazen de fiyatların “piyasa ortalaması” içerisinde yer almasının gerekli olduğu durumlarla karşılaşılabilir bunu “rasyonel olarak”
1. Rakiplerinizi
2. Onların ürün kalitelerini ve
3. Fiyat seviyelerini sürekli kontrol ederek sağlayabilirsiniz
Bu analiz sonunda fiyatlarınız yüksekse azaltma, düşükse ortalamaya doğru yaklaşma eğiliminde olmalısınız
Bir başka seçenek ise “düşük fiyat- büyük ciro hedefli firmalar içindir. Eğer bu durumdaki firmalar bekledikleri verimliliği yeterince sağlayamıyor ise sorunun fiyatlarla ilgili olduğu unutulmamalı ve fiyatlar gözden geçirilmesidir.
Sonuç olarak kalite ve fiyat birbirinin çok yakın akrabasıdır birini diğerine tercih etme arzusu işletmeler için rasyonel bir davranış olmayacaktır

Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.