Rakiplerle fiyat analizi
Verimliliğin artırılması ve kazancın artırılması konusunda elimizdeki araçlardan biride fiyatlar demiştik;
Fiyatların analizi birkaç makalede özetlenebilecek bir konu olmamakla birlikte mümkün olduğunca kısa ve temel bazı konuları incelemeye devam edelim.
Piyasada tek başıma hareket etmiyorsanız eğer rakiplerinizin olması kaçınılmazdır bu durumda, sizin fiyatlarınızla rakiplerinizin fiyatlarını karşılaştırmak sonuçlarının sebep ve gerekliliklerini analiz etmek kaçınılmazdır. Bu karşılaştırmada sizin fiyatlarınız ile rakiplerin fiyatları arasındaki farkları irdelemeden kazancınızı rasyonel olarak artıramazsınız. Eğer var olduğunuz piyasa aktörleri içerisinde lider firmalar mevcutsa sizin piyasa fiyatına müdahil olma, fiyatları belirleme şansınız az olacaktır zira, büyük firmalar burada etkin rol oynar ve belirleyicidir. Bu tipteki firmalar sizin fiyatlarınız üzerinde baskı unsuru olarak serbest hareket etme imkânınızı elinizden alma gücüne de sahiptir.
Peki, hiç mi bir şey yapılamaz? Tek belirleyici onlar mı olacak? Diye bir soruya verilecek yanıtım:” Hayır” olacaktır.
Çünkü böyle durumlarında farklı davranır ve hareket ederseniz avantaj sağlanabilecek durumlar olduğunu, yepyeni fırsatlar sunabilecek özelliklerin mevcut olduğunu söyleyebilirim.
Büyük firmaların fiyat politikaları çok esnek değildir, zaman, üretim, maliyet vs. bir çok etken sizden daha fazla bir baskıyı o firmalar üzerinde hissettirmektedir. Oysa daha küçük işletmelerin fiyat elastikiyeti daha fazladır ve bu dinamizm onlara diğerlerinden daha fazla bir güç sağlayacaktır. Bu durumdan yararlanılabilirseniz büyük olasılıkla rakip büyük firmaların piyasa payından parçalar koparmayı başarabilirsiniz. Örneğin bu tip firmaların bazı bölge veya bazı müşteri portföyleri üzerindeki gücü daha az olabilir bunları keşfetmek ve bu bölgeler/müşteriler üzerinde atak yapıp hizmet kalitenizi artırmak sizin fiyatınızın daha kabul edilebilir olmasını sağlayacaktır.
Eğer piyasanın lideri konumunda bir firmada sahip veya yönetici iseniz bu sefer davranış modellemeniz daha farklı olacaktır. Fiyatlar konusunda bazı firmalara göre daha az esnek olabilirsiniz ama siz piyasanın en güçlüsüsünüz ve elinizde çok fazla olanaklarınız vardır. Örneğin reklam ve tanıtım bütçeniz rakiplerinizin çok çok üzerindedir, dağıtım ve satış noktası, bölge, bayi organizasyonlarıyla çok daha geniş bir alana hitap edebilirsiniz. Eğer bu noktalara önem atfedip hâkim olabilirseniz rekabete dayalı her türlü atağı kolaylıkla yok edecek yapıya sahip olabilirsiniz.
Unutmayınız piyasa koşullarında fiyat konusu daima kalite ile birlikte ele alınmaktadır. Rakip piyasalarda işlem yaparken sadece fiyata bağlı kalıp kalitenizden uzaklaşmak size çıkığınız yolda kazanç değil kayıp getirecektir.
Sonuç olarak: ister büyük ister küçük ölçekli firma olunuz işletmenizin bazı avantaj ve dezavantajları birlikte var olacaktır önemli olan dezavantajları düşünüp sızlanmak ve moralinizi bozmak yerine avantajlarım nelerdir? Veya nasıl avantaj sağlarım? Konularında yoğunlaşmanız halinde başarı kendiliğinden gelecektir.
“İSTEMEK BAŞARMANIN %50 Sİ İSE BAŞARMAK KAZANCIN %100 DÜR”

Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.