Kalitenin kontrol ve analizi-6
Kalitenin belirlenmesi aşamasında, standartları yakalama konusunu irdeledikten sonra bir diğer enstrümanımız “kalitenin sürekliliğini “sağlamak olmalıdır.
Kalitenin aslında “müşterilerin beklentileri” ile oluştuğunu unutmadan bunun sürekliliğini sağlamak, sağlıklı bir kalite kontrol ve denetimi ile mümkün olur. Dikkat edilirse kontrol ve denetim bir arada kullanılmaktadır. Biri diğerinden bağımsız ve ayrışmış olamaz, kalite sürekliliği için denetimin sürekliliği kaçınılmazdır. O halde kontrol dediğimiz olayı biraz inceleyelim:
1. Üretim aşamasında planlanan ile gerçekleşen arasındaki farkların tespiti ilk aşamadır. Bu aşamada önceden belirlenmiş spesifikasyona sahip ürünler imal edilir, ancak süreç ancak bu çıktıların standart olarak belirlenmiş verilerle uyumunun sağlanması ile sona erer
2. İkinci aşama standartlar dışında gerçekleşmiş verilerin düzeltilmesi, modifiye edilmesi ya da fireye ayrılması aşamasıdır, burada da önemli olan standartların reel ve rasyonel değerler olarak baştan tespit edilmesi gerekliliğidir.
3. Üçüncü aşama, ilk iki aşamada ortaya çıkan sapmaların oranı dikkate alınmalı ve tekrarının önüne geçmek ve aynı hataların tekrarlanmasını önlemek için bir dizi tedbir uygulanması aşamasıdır.
Bu 3 aşama olmadan işletme yönetiminin sağlıklı bir kalite kontrol yürüttüğünü söylemek doğru olmayacaktır. Ancak 2. Aşamadaki hataların giderilmesi aşaması dikkate değer veriler sunar, eğer bu bölümde iş, işlem ve zaman çok fazla sarf ediliyorsa; aynı zamanda maliyetlerde de artışlar kaçınılmaz olacaktır. Hataları gidermek her zaman işgücü ve kaynaklarda maliyet artışlarına neden olur, o halde;
“AMAÇ İLK AŞAMADA HATASIZ KUSURSUZ DOĞRU MALI ÜRETMEK OLMALIDIR”
Bu amacı yakalamak için ise işe sondan başlamalı ilk olarak bitmiş üründen örnek alarak bunun hata ve kusurları araştırılmalıdır. Bunun içinde:
1. Hatalı her ürüne sizin ve müşterilerin beklentileri dikkate alınarak bir kod numarası verin,
2. Tüm hatalı ürünlerdeki hata kodlarını değerlendirerek puanlayın,
3. Sonra ürünlere en çok puan kaybettiren hataları sıralayın ( pareto analizi tam da burada işinizi kolaylaştıracaktır)
4. Analiz sonuçlarını önünüze alarak özellikle A grubu hataları ele alarak sebeplerini araştırıp önlemlerinizi en kısa sürede gerçekleştirin,
Söylenmesi yapılmasından doğal olarak daha kolay olan bu işlemlerin gerçekleştirilmesi sonuçta kalitenin kontrollü ve hatasız ya da minimum hata ile üretimini sağlamada size yol gösterecektir.
Sonuç olarak insanın olduğu her yerde hata kaçınılmazdır ancak kaliteli bir ürün yaratabilmek için özellikle bu üretimi sağlayan kişi ya da kişilerin yükümlülük taşıması ve yarattığının kalitesinden bizatihi yetkili olması kadar sorumluluğunu da taşıması üretim sürecinin daha sağlıklı sonuçlanması için gerekli olacaktır.

Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.