Soru 4- Üretim artışı başka nasıl sağlanabilir?
Düşük maliyetli, üretim artırma girişimlerini ile istenen başarı yakalanamıyorsa başka yaklaşım ve yöntemlere de başvurulabilir, şimdi bunları analiz etmeye başlayalım.
• Vardiya artışı
• Fazla mesai yaptırmak
• Fason üretim
• yatırım
Eğer işletmenizde tek vardiya çalışıyor ve basit düzenlemeler ile üretim artışını gerçekleştiremiyorsanız ve sıkıntının giderilmesi büyük yatırımlar gerektiriyorsa ve özelliklede talep geçici ve mevsimlik olarak ortaya çıkıyorsa ek vardiya ve fazla mesai uygulamalarını denemeniz verimlilik artışı sağlayacaktır.
Bu yöntemde önemli olan husus ek vardiya ve fazla mesainin de bir miktar maliyet yaratacağı konusudur. Bu maliyet eğer karlılığı etkileyecek boyutta ise tercih edilmemelidir. Diğer önemli bir hususta verimliliğin hassas ve dikkatli bir biçimde dönemsel ( saat, günlük, haftalık vb) izlenmesi gerekliliğidir.
Fazla mesai konusu da iki ucu keskin bıçak gibidir. Fazla mesai uygulanan birçok işletmede normal mesaiyi yavaşlatma eğilimi içerisinde olan çalışanlar çıkabilir böyleleri mesaide kalmakta daha istekli ve ısrarlı olacaklardır bu duruma olanak tanınması işletme maliyetlerini olumsuz etkiler.
İşletmede üretimde rastlanan sıkıntıları aşmada kullanılan bir diğer yöntemde fason üretim şeklidir.
Bazı işletmeler kısa dönemli ve mevsimsel taleplerde bu yöntemi sıklıkla tercih ederler. Ayrıca bu uygulamada işçilik maliyetleri ve çalışan sorunları işletme bünyesi dışında olduğu için çoğunlukla tercih de edilmektedir. Ancak bu yöntemin en büyük handikabı kalitede rastlanan olumsuzluklardır. Eğer bu yöntemle üretim artışı planlıyorsanız fason üretimi yaptıracağınız işletmenin üretim kalitesini çok fazla irdelemeniz ve tercihlerinizi yönlendirmeniz gerekecektir.
Yatırım yaparak kapasite artırılması maliyeti en yüksek olan önlemdir. En son bu düşünülmelidir.
Geçmiş senelerde taleplerin yüksek arzın düşük olduğu sektörlerde girişimci ve risk seven müteşebbis iş adamlarımız yatırımlar yaparak üretim kapasitelerini artırmış ve sektörde yer edinmişlerdir. Ama günümüz konjonktüründe yatırım riski de beraberinde fazlası ile getirmektedir. Çünkü birçok alanda talep doyum noktasına ulaşmak üzeredir riskli olan yatırım daima çok fazla analiz edilerek planlanmalıdır.
20-30 sene önceki birçok işletme bu gün tek tip üretimlerini değiştirmek zorunda kalmışlardır müşteri taleplerine daha hızlı ve çeşitli cevaplar üretebilen küçük ölçekli dinamik ve esnek firmalar sektörde daha verimli çalışmaktadır. Dünyanın her tarafındaki taleplere hızla yanıt verebilen esnek üretim mütekabiliyeti olan hızlı Pazar eğilimlerine uyum gösterebilen aktif ve teknoloji kullanan firmalar piyasa talep değişimlerine daha kolay uyum sağlayabilmektedir.
Sonuç olarak üretim miktarınız artırmadan önce artırılacak üretimin satışını organize edecek yapılanmalara gitmek size büyük maliyetlere başlamadan önce farklı imkânlar sunabilir. O aşamada olduğunuzu düşünüyorsanız şu soruyu kendinize sormanız gerekecek:
İşletmede reorganizasyona hazır mısınız? 9.02.2016

Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.