22 Aralık Pazartesi akşamı Üsküdar Altunizâde Kültür Merkezinde dinlediğim Kaya Karataş Türk Müziği Topluluğunun “EVCÂR” konseri tek kelimeyle muhteşemdi.
Şimdiye kadar mikrofon ve hoparlör kullanılmayan bir konser hiç izlediniz mi?
Sazların, solistlerin ve koronun mikrofonsuz taksim, peşrev ve şarkıları tabii sesleriyle yorumlamaları gönül tellerimizi titreterek bizleri bir başka âleme sürükledi.
Nurcan Köymen Karataş’ın (Kaya beyin eşi) sunduğu konser,
Tamburi Dilhayat Kalfa’nın Evcârâ peşreviyle başladı.
Korodan dinlediğimiz üç Evcârâ şarkıdan sonra solist Hikmet Arık, sözleri Enderuni Vasıf’a, bestesi Bimen Şen’e ait çok sevdiğim;
Bensiz ey gül Gülşen-i âlemde mey nuş eyleme” adlı Segah şarkıyı,
Musa Süreyya Bey’in;
”Sen sanki baharın gülüsün, şen çiçeğimsin” adlı Hüzzam şarkıyı okudu.
Solist Nurver Özel Özbay; Rıfat Bey’in “Sislendi hava tarf-ı çemenzarı nem aldı” adlı Hicaz şarkısını; solist Ümit Aktop, Mahmut Celalettin Paşa’nın,
“Sen beni bir buseye ettin feda” adlı kürdilihicazkâr şarkısını çok güzel yorumlayarak müzikseverlerden büyük alkış aldılar.
Daha sonra koro; sözleri Mehmet Akif Ersoy’a, bestesi Şerif İçli’ye ait;
“Ezelden aşinanım ben, ezelden hem zebânımsın” adlı Hüseyni şarkıyı,
Bestesi Suphi Ziya Özbekkan’a ait;
“Feryad ediyor bir gül için bülbül-i şeyda” adlı Hüseyni şarkıyı,
Sadi Hoşses’in, “Hem seversin, hem yanarsın hem yine avâresin” adlı karcığar şarkıyı, Ahmet Rasim’in “Gözümde işve numâdır hayal-i bibedeli” adlı Beyat-i Araban şarkıyı okudular.
Devlet Sanatçısı Şef Kaya Karataş hocam konser sonrası “Bis” şarkısı okutmaz ama bu sefer ısrarlara dayanamayarak, sözleri M.Nafiz Irmak’a, bestesi Münir Nurettin Selçuk’a ait,
“Bu yıl da böyle geçti şirin sözlü sevgili,
Hayal içinde geçti içinde geçti şu tatlı günlerimiz”
adlı Kürdilihicazkâr şarkıyı müzikseverlerle beraber okudular.
Bu güzel konser için Kaya Karataş hocama, yardımcısı udi müzisyen Hayati Yalçınkaya üstadıma, sunucu Nurcan Köymen Karataş’a, isimlerini yazamadığım saz sanatçılarına ve koro elemanlarına çok teşekkür ederim.
Konserde, Devlet Klasik korosunda olduğu gibi şarkı aralarında hiç alkış olmadı.
On beş şarkıdan oluşan konser müzikseverleri bıktırmadan sona erdi.
Şimdiye kadar izlediğim bütün konserlerde söylenen 25-30 şarkıdan sonra konuk sanatçıların 7-8 şarkı okuması müzikseverleri müzikten soğutuyordu.
Konser sonrası müzikseverlerin sunulacak çiçek ve hediyeleri beklemeden salonu terk etmeye kalkması bundandır.
Eski Devlet korosu şefi Ender Ergün (Üniversite korosundan arkadaşım) Yeditepe Üniversitesinde verdiğimiz bir konserde, seromoniyi beklemeden salonu terk eden müzikseverlere; ” sevgili müzikseverler, ev sahibi bizlere güzel ikramlarda bulundu, lutfen, biraz sabrederek ev sahibine teşekkür edelim.” mealinde güzel bir konuşma yapmıştı.
Her ne kadar şarkıyla, türküyle gönül eğlemeye çalışsam da, sanmayın dertsizim. Dörtlüklerle şarkılarla derdimi ummana döküyor, asumâna inliyorum.
Hikmetle, felsefeyle kaynaşırız bu âlemde,
Kainâtta Sema’yla anlaşırız bu âlemde,
Gönül gözü kapalı ademlerle yoktur işimiz,
Aşkla, meşkle, sevdayla ağlaşırız bu âlemde…(Mehmet Özata)