Ege’nin sahil şeridi bile ciddi kar aldı bu yıl. İstanbul’un kimi bölgelerinde 1 metreye varan kar kalınlıkları ölçüldü. Yurdun hemen her yanında karlı bir kış yaşanıyor.

Çorum’a da kar yağdı, yağmadı değil, ama kent içinde ince bir tabakayı geçemedi. Güneşi görünce de eriyip gitti.

Gerçi, kırsal kesimlere daha fazla kar yağdığını biliyoruz ya, kente de şöyle lapa lapa kar yağmasını arzu ederdik.

Zira, kar su demek, su ise hayat…

Yeterli yağışın olmadığı dönemlerde, gerek tarım açısından, gerekse kentin içmesuyu ihtiyacı açısından, tehlike çanları çalmaya başlıyor. Barajların, göletlerin su seviyesi bir anda düşüyor.

Gazetede “Barajlar S.O.S. veriyor” başlığı zaten hazır.

Yağış rejiminin giderek bozulmaya başlaması, ayrı bir sorun.

İklim düzensizliklerinin “küresel ısınma” ile ilgili olduğu, bilim insanları tarafından sık sık ifade ediliyor.

Kar, yeraltı kaynaklarının ve yerüstü sularının, yani baraj ve göletlerin beslenmesi bakımından süper faydalı. Sindire sindire yağan yağmur da öyle…Ama, yere düşer düşmez akışa geçen ve sele dönüşen şiddetli yağmurlar, toprağı beslemek yerine yıkıcı bir etki yapıyor.

Sel olup derelere, ırmaklara akan suları baraj ve göletlerde toplayıp, tarıma, ekonomiye, kentsel yaşama katkı sağlar hale getirmek, bu bakımdan çok önemli.

Zaten, Çorum’un sulanabilir tarım arazilerinin büyük bir bölümünün sulanamadığını, hatta sulu tarım yönünden Çorum’un ülke genelinde çok gerilerde kaldığını rakamlar ortaya koyuyor. Bu nedenle, son dönemde gölet yapımına ağırlık verilmesini son derece önemli buluyoruz.

Tabii, suyu bir yerde toplamak yetmiyor, onu kanallarla bağa, bahçeye, tarlaya ulaştırmak da gerekiyor.

Gölet veya barajı yapıp, sulama kanallarını yıllarca ihmal edişimize ilişkin pek çok örnek vardır. Onun için, gölet veya baraja başlandığı anda, veya kısa süre sonra, sulama şebekesinin yapımına da başlanması yerinde olur.

Konumuzun başına dönecek olursak; kış mevsimi yağışlı geçiyor, bahar yağmurları da normal olursa, Çorum’un bu yaz kuraklık yaşamayacağı umudunu taşıyoruz.

Toplum olarak karamsarlık içine düştüğümüz şu günlerde, ruhları aydınlatan kar beyazlığı, su sıkıntısı çekme olasılığını ortadan kaldırarak da içimizi bir başka ferahlatmıyor mu?

Kar gibi tertemiz olsun günlerimiz, gecelerimiz.

Kış ortasında bahar duyguları dileğimiz…