Sonbahar ayının başlamasıyla birlikte kadınlar tarafından hazırlanan tarhana, ilçede lezzet konusunda sınır tanımıyor. Özellikle Ramazan ayında sofralarda yerini alan tarhana, ilçeye gelen misafirler tarafından da büyük ilgi görüyor. Sofraların sultanı tarhana Kargı Belediyesi tarafından markalaştırılmaya çalışılıyor.
KARGI TARHANASININ YAPILIŞI
İlk iş olarak tarhananın düzgünü hazırlanır. Düzgün; bir leğenin içerisine bir miktar yoğurt, üzerine soğan, sarımsak, acı biber, domates, maydanoz, nane, dereotu, fesleğen iri parçalar halinde doğranıp, iyice karıştırılarak hazırlanır. Tuz katılır. Bir hafta sonra yeteri miktarda unla, hazırlanan düzgün, yoğrulup mayalanmaya bırakılır.
Havanın güneşli olduğu bir gün tarhana dökme işlemi yapılır.Tarhana hamuru ufak parçalar halinde bir çarşaf üzerine dökülür. Hafif kurumaya yüz tutunca ufalama işlemi yapılır. İyice ufalanır. Kargı tarhanası elekten elenerek ayrı bir çarşafa serilir. Kuruyunca bez torbalar içerisinde muhafaza edilir. Tarhananın soğanı çok lezzetlidir. Mahallenin kadınları soğan yemek için tarhana yapanlara yardıma gelirler.
Tarhana dökme, ufalama işlemi çok ağır ve yorucu olduğundan imece usulü yapılır. İş bitince bir tencere tarhana pişirilip yenir. Taze tarhananın tadına doyum olmaz. Tarhana çorbası sofraların baş yemeğidir. Tencere içerisine bir miktar yağ, salça ve kıyma konur. İstenilen miktarda su konulup, birkaç kaşık tarhana ilave edilir. Kaynayana kadar karıştırılır. Sıcak sıcak servis yapılır.
(İbrahim EFE)
Editör: TE Bilisim