Hem ihtiyacı olanlar için bir sosyal sorumluluk projesi, hem de israfı önlemenin bir yöntemi olan ‘Askıda Ekmek Uygulaması’ Kargı’da bir fırın işletmecisi tarafından alışılmışın dışında uygulanmaya başlandı. Fırın veya marketlerde müşterilerin, ihtiyaç sahiplerine verilmesini istediği ekmeklerin ücretini ödemek suretiyle işletmeci tarafından poşetlenmiş şekilde Askıya bırakılan ücretsiz ekmek uygulaması, faaliyete geçtiği günden bu yana vatandaşlar tarafından takdirle karşılanan bir uygulama oldu.
Türkiye’de yaklaşık 10 yıl önce uygulanmaya başlayan ve o dönemlerde çok ses getiren Askıda Ekmek Uygulaması’nın normal uygulama şekli fırın veya market alanının içinde yapılırken, Kargı’da bir fırıncı esnafı, ihtiyaç sahiplerinin ücretsiz ekmeklerden utanıp sıkılmadan faydalanabilmesi için Askı Ekmeklerini sokakta bulunduruyor.
Ekmek fırını işletmecisi Mehmet Kentel, Osmanlı Türkleri döneminin bir geleneği olan askıda ekmek uygulamasından etkilenerek bu geleneği Kargı’da yaşatmak istediklerini söyledi.
Fırından ekmek alan müşterilerinin ihtiyaç sahipleri içinde ekmek alarak sokaktaki askıya astığını belirten Kentel, "Bu kampanyamıza destek olmak isteyen hayırsever vatandaşlarımız dilediği kadar askıya ekmek koyuyor. Osmanlı döneminde o zamanın insanları fırınlara gider ekmeğini alır ve ihtiyaç sahipleri için de ekmek alıp fırındaki askıya bırakırlardı. İhtiyaç sahibi aileler askıdaki ekmekten ihtiyacı kadar ekmeğini alır evine götürürdü. Bu Osmanlı uygulamasından biz çok etkilendik ve günümüzde biz de uygulamaya koyduk. İnsanları yardımlaşarak birbirine katkı sağlaması, dar gelirli ailelerin yanında olduklarını göstermeleri adına bu kampanyamıza destek vermeye çağırıyoruz" dedi.
Uygulamaya müşterilerin ilgisinin de oldukça yüksek olduğunu belirten Kentel, uygulamanın diğer esnaflara da örnek olması gerektiğini söyledi.
Editör: TE Bilisim