Kargı Belediyesi, GES projesini yakın zamanda hayata geçirmeyi planlıyor. Bu proje ile kendisine ait bir araziye kuracağı güneş panelleri vasıtasıyla elektrik üretecek olan Kargı Belediyesi, ürettiği elektriği ise satacak. Böylece ilçenin elektrik yükünün belli bir bölümünü sırtlamış olacak.
Uzun süredir proje hazırlık aşaması devam eden Güneş Enerji Santrali (GES) projesinde sona yaklaşıldı. Geçtiğimiz günlerde toplanan Belediye Meclisi’nde gündeme gelen projenin gerçekleştirilmesi için Başkan Zeki Şen meclisinden yetki istedi. Belediye Meclis üyelerinin oy çokluğu ile kabul ettiği proje için İller Bankası’ndan kredi kullanılacak.
“SADECE HİZMET DEĞİL ELEKTRİK DE ÜRETECEĞİZ”
Proje ile ilgili açıklamada bulunan Kargı Belediye Başkanı Zeki Şen, çağın artık enerji çağı olduğunu belirterek, “Dünyada gelişmiş ülkeler artık tüm yatırımlarını enerji sektörüne yapıyor. Çünkü artık tüm iş ve işlemler makine ile yapılıyor. Buda enerji tüketimi demektir. Biz de Kargı Belediyesi olarak çağın bu gerekliliğine ayak uydurmak adına Güneş Enerji Santrali(GES) projesi için çalışmalara başladık. Belediye meclisimizden konuyla ilgili yetki aldık. Ardından hazırladığımız projemizi TEDAŞ’a sunduk, TEDAŞ projemiz onaylandı. Bütün bunlar elektrik enerjisini üretmek içindi. Ardından ürettiğimiz bu elektriği satmak için çalışmalara başladık. YEDAŞ ile satış sözleşmesi imzaladık. Böylelikle ürettiğimiz elektrik enerjisini YEDAŞ’a satarak belediye bütçemize gelir sağlayacağız. Kargı Belediyesi artık sadece hizmet değil, elektrikte üretecek” dedi.
Projenin teknik kısmıyla ilgilide bilgiler veren Başkan Şen, “Belediye parke taşı üretim tesisimizin yan tarafından bulunan belediyemize ait arazimizi bu iş için tahsis edeceğiz. Araziye yerleştireceğimiz güneş enerjisi panelleriyle aylık ortalama olarak 500 kw elektrik üreteceğiz. Bununda maddi karşılığı aylık 35, 40 bin lira arasında olacak. Projenin finansmanını İller Bankası’ndan kredi kullanarak sağlayacağız. Kredi için başvurumuzu yaptık kısa süre içerisinde sonuçlanmasını bekliyoruz. Kredinin onaylanmasının ardından tahminen 2018 yılının ilk yarısında projemizi hayata geçirmeyi planlıyoruz” diye konuştu. (İHA)

Editör: TE Bilisim