Kargı ilçesine yapmış olduğu yatırımlar ve hayırseverliği ile bilinen işadamı Metin Erişken tarafından Bahçelievler Mahallesi’ne yaptırılan, iç ve dış mimarisi görenleri hayran bırakan camiin peyzaj düzenlemesi mühendisler tarafından titizlikle yapılıyor. Onlarca çeşit bitkinin kullanıldığı bahçe gözleri büyülüyor.

Hayırsever işadamı Metin Erişken yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi.

“Kargı ilçesi Bahçelievler Mahallesinde, 1955 yılında yapılmış olan 90 m2 oturumlu ağaç ve kerpiçten inşa edilmiş AHMEDİYE Camii, zamanını tamamlamış olup yenisinin yapılması düşünülmüştür. Evimizin yakınında, babam Sait Erişken’in de 1993 yılında vefat edene kadar cemaati olduğu Ahmediye Camii’nin yenisini yaptırmak için kendimi görevli hissettim.

210 m2 oturum alanına sahip olan camii inşaatı; Bodrum katında, Aşevi-taziye evi-Kur’an Kursu gibi faaliyetlerde kullanılması, Giriş katında, 240 kişilik erkeklere ait ibadet yeri, Asma katında, 80 kişilik kadınlara ait ibadet yeri olarak yaptırılmıştır. 2016 Eylül ayında inşaatına başlanmış olup, 26 Mayıs 2017 Cuma günü ibadete açılmıştır.

Bina bahçesi; Erkek-kadın tuvaletleri, şadırvan oturma alanlarına sahip olup, 3000 adet bitki ve ağaç türleri ile peyzası yapılmıştır.2 adet giriş kapısı mevcut olup, bahçe etrafı 60 cm eninde 1,5 metre yüksekliğinde taş duvarla çevrilmiştir.

Camii iç mekanı; Mihrap, minber, kürsü, kitaplık, kapılar, kolon kaplamaları, müezzinlik, kadın mahfili, tavan göbekleri ceviz ağacı üzerine el oyma işçiliği ile yapılmıştır.

Zemin; Halı altında, keçe üzerinde yerden elektrikli otomatik ısıtma sistemiyle ısıtılmakta olup yaz ve kış aylarına ayarlı klimalarla ısıtma ve soğutma yapılmıştır. Camii erkek ve kadın girişleri ayrı ayrı kapılardan yapılmaktadır. Ayakkabılıkları mevcuttur.

Aydınlatma avizeleri, camii ahşap yapımına uygun eskitme pirinçlerden, bal rengi camlarla donatılmış ahşap göbek süslemeleriyle bütünleşmiştir. İç mekan alçı ile sıvanmış, beyaz renk boya tercih edilmiş, zemin ve tavanda ahşap çerçevelerle bütünlük sağlanmış, ahşap yazılarla hat sanatı icra edilmiştir.

Minaresi 30 metre yükseklikte olup, aydınlatılması yapılmıştır. Camii ses düzeni en üst seviyede yapılmıştır. Camii halısı turkuaz renk tercih edilmiştir. Camii kitaplığı, Diyanet Vakfı yayınlarından özenle seçilmiş eserlerden olup 150 adet Kur’an ile tamamlanmıştır. İmam odası, yaşlı oturma alanları, rahleler yapılmıştır. İslam Alemine, Kargı’ya, mahallemize hayırlı olsun.” dedi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim