Kargı Mesleki ve Teknik eğitim Merkezi, çocuk gelişimi bölümü öğrencileri, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Kargı Ahmet Hamdi Akpınar İlçe Devlet Hastanesi’ne geldi. Burada bir engelli bireyin sağlık hizmeti almaya geldiğinde neler yaşadığını yerinde görmek ve engelliler için resmi kurumlarda daha çok düzenleme yapılmasına dikkat çekmek için bir etkinlik düzenlediler. Etkinlikte gözlerini bağlayarak görme engelli ve tekerlekli sandalyeye binerek yürüme engelli olan öğrenciler, hastanede tüm bölümlere ulaşabilmeyi denediler.
İlk olarak yerlerde görme engeller için bulanan kabartmalarla kolaylıkla hastane bahçesinden hastane giriş kapısına kadar geldiler. Hastane girişinde sağlık görevlileri tarafından karşılanan engelli öğrencilere asansöre kadar eşlik edildi. Asansörlerde bulunan sesli ikazlarla kolaylıkla üst kata çıkmayı başaran öğrenciler burada yataklı servisler ve idari bölümleri gezdi. Hastanede görme veya yürüme engelli bir bireyin hiç kimseden yardım almadan tek başına kolaylıkla sağlık hizmeti alabileceğini gören öğrenciler bu kolaylıkların tüm resmi kurumlarda engellilere sağlanması gerektiğini belirttiler.
Tekerlekli sandalye kullanan öğrencilerden Büşranur Kulalı çok zorlandığını belirtti. Tekerlekli sandalyede kendini güvende hissetmediğini belirten Büşranur Kulalı, "Devamlı yardım edecek birini arıyor insan, tekerlekli sandalyeye güvenemiyor. Hastaneye girdiğimi de sağlık görevlileri beni karşılamasına rağmen yinede zorlandım. Ancak asansörün engellilere uyumlu halde tasarlaması, tuvaletlerin uyumlu hale getirilmesi gibi birçok etken kolaylıkla hastanede sağlık hizmeti alabilmemi kolaylaştırdı’’ dedi.



Gözlerini kapatarak görme engelli rolüyle hastaneye gelen öğrencilerden Esra Karaca ise, "İlk olarak hislerimi soracak olursanız, görme engeli olmak çok zor çünkü çok karanlık. Dışarıdan içeri girerken hiç bir şeyden emin olamadım. Ancak yoldaki kabartmalardan yolumu çok rahat bir şekilde buldum ve bir görme engelli için ne kadar önemli olduğunu anladım. Asansördeki sesli uyarılar ve kabartma tuşlar sayesinde üst kata kimsenin yardımı olmadan rahatlıkla çıkabildim. Bazı zorluklar olsa da görme engelli olarak tek başıma sağlık hizmeti alabileceğimi anladım’’ dedi.
Okul Müdürü Hasibe Kahraman ise 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir etkinlik yapmak istediklerini ve engellilerin yaşadıkları sıkıntıları hissetmek için böyle bir uygulama yaptıklarını belirterek, "Çocuk Gelişimi Bölümü, özel eğitim dersi alan öğrencilerle birlikte Kargı Devlet Hastanesi’ne geldik. Burada engelli bir bireyin normal bir birey gibi yararlanabiliyor mu bunu görmek istedik. Hastanedeki engelli rampaları, kaldırımlar, asansörlerin sesli olması engellilere büyük kolaylıklar sağlıyor. Biz burada engelliler için birçok tedbir alınmış olduğunu gördük. Öğrencilerimiz bu vesileyle engelli bir birey ne hissediyor, gününü nasıl geçiriyor? Bunu yaşayarak görmüş oldular. En iyi öğrenme yöntemi yaparak, yaşayarak öğrenmedir. İnanıyorum ki öğrencilerimiz engellileri bundan sonra daha iyi anlayacaktır ve bütün kurumlar engelliler için özel tedbirler alacaktır’’ dedi.
Etkinliğin ardından öğrenciler ilçede bulunan engellileri ziyaret ederek çiçek dağıttılar. Ayrıca ziyaretler sırasında 32 yaşındaki zihinsel engelli Tuğba Geçit’e öğrenciler kendi aralarında topladıkları yardımlarla tablet hediye ettiler.
Editör: TE Bilisim