BENİM TEKLİFİM BORU HATTIDIR

Benim projem hem olayı çözüyor, hem de İstanbul Kanal projesinin binde birine mal olacak kadar ucuz. Kolay ve zaman olarak da yüz kat daha çabuk zamanda bitecek bir proje. Hiç bir atık malzemesi yok. Tabiata hiç bir zararı yok. Coğrafyayı değiştirmiyor. Artık hiç bir tanker’in boğazdan geçmesine gerek kalmıyor. Onlara da ciddi bir zaman kazancı sağlıyor.

Şu anda kılavuz kaptan bile almadan geçiyorlar. Bize zarar. Alırsalar hem boğaz geçiş ücreti, hem kılavuz kaptan ücreti ödemek onlara zarar.

İhtimaldir ki boru hattı ile Karadeniz ülkelerinin veya tanker sahiplerinin veya petrol satanların (her kim iseler…, ?) kârı olacak. Boğazdan sonra meselâ, Köstence’ye, Kırım’a veya Gürcistan’a kadar gidiş zaman kaybı ve masraf belli. Tankerlerin hırçın Karadeniz dalgalarına girmesine gerek yok. Hem tehlike var hem gemiler yıpranıyor. Boru hattı bu riski ve zararı ortadan kaldırıyor.

Türkiye’nin geliri ihtimaldir ki artacak.

* * *

İlk bakışta BENİM HARİTA HERŞEYİ ANLATIYOR ise de ayrıntıları izah edelim. (Aynı boru hattı yer altıda da olabilir)

-1- Küçük Çekmece’nin bitiminden başlayıp Durusu Gölüne kadar 30-35 km. boru hattı yapılacak. Hepsi bu. Kanal İstanbul yay şeklinde olduğu için uzundur. Boru hattı 4,5- 5 metre yüksekten açıkta gidebilir veya yer altından gidebilir. Mesafe değişmez.

-2-Ben üstten boru hattını şunun için tasarladım. Güneyden biraz yüksekten başlarsa; meselâ 100-120 metreden başlarsa kuzeyde 4- 5 metreye düşerse bu eğim ile enerji kullanmadan kendiliğinden akıtma imkânı olabilir diye düşündüm. Senelerdir karadan ve denizin içinden boru hatları yapılıyor. Bu konuda ülkemizde yeterince tecrübeli uzman var. Nihai karar onlara bırakıyorum.

-3-Durusu Gölünden Karadeniz’e küçük bir kanal açılacak.

-4-Haritada görülen GÜNEY ve KUZEY KAPILARI gemilerin boşaltma ve doldurma limanlarıdır

* * *

-5-Dikkat edilirse dört adet boru hattı vardır. İkisi Karadeniz’e nakil için, ikisi Karadeniz’den nakil için. (A) hattı okla gösterildiği gibi Karadeniz ülkelerine gidiş hattıdır. Tankerler Güney Limanında petrolünü boşaltacak.

Güney Limanında,

1-Bulgaristan, 2-Romanya, 3-Ukrayna, 4-Rusya, 5-Gürcistan’ın büroları olacak.

Malı alacak, gümrük ve bürokrasi işlerini burada yapacaklar. İşi biten gemi malını boşaltıp dönecek. Eğer Karadeniz’den bu beş ülkeden gelen uygun bir mal varsa

(B) boru hattından alıp gidecek. İkişer boru hattı olması gemilerin sıra bekleme ve zaman kaybı olmaması içindir. UZMANLAR üç gidiş bir geliş derse ona göre inşa edilir. Bazı ayrıntıları ve yan unsurları şu anda benim yazmam hem kafa karıştırır, hem lüzümsuzdur.

-6-Petrol harici kuru yük gemileri ayrı bir tatışma mevzuudur. Bunu boru hattı ile karışmaması için burada o konuya girmiyorum. Boğazda en büyük problem petrol tankerleridir. Hem tehlike arz ediyorlar; hem her gün çok tanker geçiyor. Üstelik çoğu top sahası kadar büyük. Kuru yük gemileri hem küçük hem patlama tehlikesi yok.

-7-Küçük Çekmece gölü, büyük gemilerin giriş çıkışına uygun hâle getirilecek.

-8-Durusu Gölü’nden Karadeniz’e çıkış kanalı açılacak. Burası Kuzey Limanı Bölgesi olup, daha küçük gemilerin giriş- çıkışına göre düzenlenecek. Burada da beş Karadeniz ülkesinin bürosu bulunacak.

-9-Küçük gemiler ve turist gemileri zaten ya Türkiye’ye gelir, ya da Boğazdan geçip Karadeniz ülkelerine gider. Ki onlar da %50 rahatlayan boğaz trafiğinden rahat, rahat geçerler.

-10-Küçük Çekmece Gölü ve Durusu Gölü (veya herhangi biri), gemilerin giriş çıkışına müsait değilse veya müsait durumuna gelmesi çok masraflı ise; boru hattı Marmara kıyısından doksan derece dik olarak Karadeniz sahiline kadar uzatılabilir. Böylece bekli de aynı uzunlukta ki bu boru hattı bile yetebilecektir. Bu takdirde Durusu gölü ve üstünde yapılması gereken küçük kanala da gerek kalmayacaktır.

Dikkat ederseniz Küçük Çekmece ile Durusu Arasında 25- 30 derecelik bir açı vardır.

Gerekirse Durusu Gölünün kullanılmasından vazgeçilebilir. Bu da bir ihtimaldir.

-11- Balkan ülkeleri, Bulgaristan’ın BURGAZ sahili ile Yunanistan’ın DEDEAĞAÇ sahili arasında bir boru hattını inşa etmeyi düşünmeyeceğinden emin olamayız.

-12- Dünyada teknoloji müthiş bir hızla ilerlerken, beş on sene sonra bizim boğazları devre dışı bırakacak bir alternatif bulunmayacağına garanti verebilir misiniz?

Meselâ, Hazar Denizi’nden Basra Körfezi’ne bir boru hattı yapılamaz mı?

-13- Durup dururken yeni şehirler icat etmeye gerek var mı?

-14- Bazı insanları rant milyarderi yapmaya gerek var mı?

-15- KESİNLİKLİ SULAR ve DENİZLER BAKANLIĞI KURULMASINI İTİYACIMIZ VAR.

-16- Askerî, siyasî ve stratejik açıdan boğazın tek geçit olması ile ikinci bir alternatifi olmasının ne getireceğini veya ne götüreceğini askerî ve sivil uzmanlara bırakıyorum.

ki biz düşmanı bol bir milletiz.