3-“Ve Gınaka Gable Fakrüke.” Yani: Fakirlik-Yokluk-Kıtlık-Sıkıntı gelmeden varlığınızın kıymetini bilin. (Hz. Muhammed SAV)

-Allah zenginliği çalışana ve istediğine, ilmi isteyene verir. “Ulu Allah bazınıza bol bol verir, bazınıza ise az rızık verir ki çok verdikleri az verilenlere versin.” (Nahıl, 71. Ayet) (Zuhruf 32)

Yani her çalışan kazanır. Ama zengin olamaz.

R.SAV. “Yarabbi, senden dünya ve ahiret zenginliği, takva ve iffet isterim.” (Hz. Muhammed SAV.) (Müslim Taç)

“Ya resulullah, neden zenginlik istiyorsunuz” sualine: “Bölüşüm, paylaşım ve yardımlaşmak için. Çünkü yapılan yardımın verdiği haz mutluluğu hiçbir şey veremez” buyurdular.

Ağlayanın sil yaşını

Burda kazan yoldaşını

Çünkü o yaş söndürür

Cehennem ataşını. ()

Kur’an’da zenginlik daima övülmüş ve teşvik edilmiştir. Sebebi; paylaşımdır. Kur’an’da sayısal sevap adet olarak infak denilen yardım edenlere verilecektir. Hem de bire 7-70-100-700 (Bakara 261) Hesapsız... Sonsuz... Bu ancak zenginlikle olur. Verene Allah birine en az on veriyor. Zenginlik müminler için en kıymetli nimettir. Harcama varlıkla olur. Varlık ise çaışmak, nasip ve tasarrufla elde edilir. Fakirlik sabır açısından önemlidir ama hep yerilmiştir. Zenginlik ise hep teşvik edilmiştir.

Yüce Allah’ın en büyük sıfatından birisi Ganiyyüh’dür. Yani “zenginliğinin sonu olmayan” demektir. Allah bu sıfatını zengin kullarına infak eden, insanlara iş, aş, eş, mutluluk için kullananlara vermiştir.

R.SAV. “Yarabbi, azdıran zenginlikten, dilendiren yoksulluktan, ileri derecedeki yaşlılıktan, katı kalplilikten sana sığınırım” buyurmuştur. Zenginliğin ölçüsü zekattır. Gölün en zengini bir matara suyu olandır.

-Zenginlik bir onurdur. Sokak kedi ve köpekleri bile zenginin kapısında beklerler, niye...

Hayvan bile zengin ve fakiri bilir. Fakirlik faziletin düşmanıdır. Bütün suçların, hızsızlığın, yolsuzluğun ana kaynağı yoksulluktur. Aile geçimsizliklerini temel sorunu ekonomik sıkıntılardır. Şeytan fakiri daha çabuk kandırır. İşini bilen, çalışan, tasarruf eden, lüksten kaçınan fakir olmaz. Fakirliği herkes taşır. Zenginliği ise herkes taşıyamaz. Zenginlik alevli ateş üzerinde oturmak gibidir. Çok rahatsız eder. Bütün bunlar zenginliğin kıymetli olduğunu, fakirliğin zor ve çetin olduğunu anlatmak için söylenmiş ve yaşanmış durumlardır. Onun içindir ki R.SAV. “Fakirlik gelmeden zenginliğin kıymetini bilin” buyurmuştur.

4-Veterağake gable şuğulike” Yani, Zamanın daralmadan, sıkışmadan boş zamanın kıymetini biliniz. Çünkü zamanın da bedeli yoktur. Asla satın alınmaz. Geçen zaman ölen insan gibidir. Asla geri gelmez. (Hz.Muhammed SAV)

Öyle ise, sakın zamanı boş geçirme. Hiçbir işin yoksa rabbine ibadet et. Kazaya kalmış namaz, oruç, hac, zekat gibi Allah’a olan borçlarını öde. İmkanın varsa üzerinde kul hakkı kalmadan ahirete gitmeye çalış. Her nefes sorulacak. Hayıra mı soludun, şerre mi soludun denecek. Nefeslerini hayra solu. Sonra Allah korusun hastalık, sökellik, darlık gelir de ibadet etmeye zaman ve imkan bulamayabilirsin. Gücün olmaz, takatin kesilirse namaz bile kılamayabilir, sonra pişman olursun. Ama geçen zaman geri gelmez.

5-“Ve Hayateke Gable Mevtike” Ölüm gelmeden önce hayatının, ömrünün kıymetini bil. Onu boş geçirme, boşa harcama (R.SAV)

nimetlerin hesabı sorulacağı gibi, ömrümüzün de hesabı sorulacaktır. (SÜRECEK)