1. Ayet: Biz Kur’an’ı kıymetli, değerli yüce bir gecede indirdik. (Bu Allah’ın kesin hükmüdür) ani Kur’an mutlak Allah’ın kitabıdır.
2. Ayet: Ey (habibim, sevgilim) Muhammed SAV. Kadir Gecesi’nin değerini kıymetin ianladın mı? Çünkü gecelerin en hayırlısı Kadir Gecesi’dir. Hem kutsal Ramzaan’dan bir gecedir. Hem de Kur’an’ın indirildiği bir gecedir. Bu indiriliş Kur’an’ın tamamının arşı aladan en yüce makam dünya semasına toptan bir indiriliştir. Ayetlerin yeri ve zamanı geldikçe Cebrail vasıtası veya vasıtasız olarak tek tek indirilişi 23 sene zarfında olmuştur.
3. Ayet: (Neden Kadir Gecesi yüce bir gecedir?) Çünkü, Kadir Gecesi 1000 aydan yani içinde Kadir olmayan 83 sene 4 aydan daha hayırlıdır. O yüzden ona Kadir Gecesi denmiştir.
4. Ayet: (Kadir Gecesinin yüksek değeriin bir başka nedeni ise); bu gece gök ehli melekler başta Cebrail AS olmak üzere yeryüzüne inerler. Allah’ın izni ile insanlığa Muhammed ümmetne dua ederler.
5. Ayet: Bunların sayıları o kadar çoktur ki, yeryüzü onları istiab-ta (taşımada) güçlük çeker. İşte yüceliğine inanarak bu geceyi ihya edenlere dua ve istiğfar edenlere, onlar da dua ve istiğfar ederler. Bu durum Kadir Gecesinde akşam vaktinden sabah güneş doğuncaya kadar devam eder. Devamlı insanlığa müminlere selametdirler ve bu günah işlemekten masum olan kutsal melekler bizler için dua ederler. Dünya ve ahiret mutluluğu dilerler. Bu durum insanlık ve müminler için ulu Allah’ın sonsuz bir lütfu, ihsanıdır. Bundan mahrum olmaktan insan için daha büyük bir zarar olamaz. Çünkü bu nimeti kaçıran insan dünya ve ahiret saadetini kaçırmış demektir. Allah bu nimeti hidayetiyle bütün insanlığa ve özelikle müminlere nasip eylesin.
Bu nimet, yazımzıın başında ifade edilen ve insanımızı günah bataklığından kurtarmak için verilmiş yüce bir ihsan, iyiliktir.
Başka türlü dünyanın şu görünen ve insanların günah batağından kurtulmalarına bundan daha büyük bir çare, nimet yoktur. Binlerce, yüzbinlerce sonsuz şükürler olsun rabbimize bizlere bu ve benzeri gün ve geceleri lütfetmiş ve bizlere rahmetiyle acıyarak muamele etmiştir. Hamdolsun ona.
Şimdi böyle bir nimet önümüze geldi. Bizlere sunuldu. Bu nimetten nasıl yararlanabiliz ve bu ilahi ihsana nasıl sahip oluruz?
Buna bir bakalım:
1.Bir mazeretimiz, zorunlu bir sebebimiz, hastalık, ihtiyarlık, yolculuk, tahammül edilemez güç işlerde çalışmak, alternatifsiz bir güçlük yoksa;
Mutlaka Ramazan’da okuçlu olmalıyız. Eğer mazeretimiz nedeni ile oruç tutamıyorsak, o zaman oruç ttanlar gibi aynı hakka sahibiz demektir. Çünkü Allah’ın oruç tutmak nasıl bir emri ise devamlı ilaç kullanan ve diğer sebeplerle orucunu tutamayanlara ruhsal müsaade de Allah’ın emridir.
Bu sebeplerle orucunu tutamayanlar da Kadir Gecesinin feyzinden aynen yararlanırlar.
2.Ulu Allah’a sonsuz teslimyietle güvenerek günahlarımıza bu gece tevbe etmeli, ondan af dilemeliyiz. Çünkü bilmeliyiz ki, Allah’ın affetmediği hiçbir günah yoktur. Yeter ki pişmanlık udyarak ona yönelmeliyiz.
3.Herkese iyilik etmeli, zekat, sadaka ve diğer yardımlarımızı Kadir Gecesinin gündüzü (akşam kadir) çoğaltmalı, gönüller yapmalıyız.
Herkes gücü nisbetinde sinek kadar gücü olan başkasına iyilik etmelidir. Allah veren kullarını sever.
4.Kandilleşme yapılmalı, bizzat veya iletişim vasıtaları ile insanların kandilleri, kadirleri tebrik edilmeli, hayır dualar etmeli ve hayır dualar almalıyız.
5.Kötü alışkanlıklarımızdan kurtulmak, içki, kumar, zina, sigara ahlaki bozukluklardan kurtulmaya karar vermeli, beyaz bir sahife ile hayatımıza yön vermek için ulu Allah’a sığınmalıyız. Göreceksiniz ki, Allah sizleri o adi huylardan kurtaracaktır. Güçlü bir irade ile bunu yapmalıyız.
6.Bilenler bugün ve gece Kur’an okumalıyız. Bu Kur’an’ın sadece Arapçasını okumak demek değildir. Bilenler hem Arapçası hem de anlam hatta tefsirini yorumunu okumalı, bilmeyenler Türkçe olarak Arapçası yazılı Kur’an varsa kitaptan bilgisayardan, internetten anlamını okuyabilirler ve aynı sevabı alırlar. Yeter ki hakka yönelsinler, yeterlidir.
7.Mutlaka dua, dua, dua esastır. Kendimiz, ailemiz, milletimiz, vatanımız hatta insanlığın kurtuluşu için dua etmeliyiz. Yurdumuzun üstüne bir kabus gibi çöken bu terör belasından kurtulmamız için yaşlı ihtiyarlarımız gözü yaşlı analarımız dua etmeliyiz. Bu vesile ile canlarını feda eden kanlarını akıtan aziz şehitlerimizi rahmetle anlalı, onların geride bıraktıkları mahzun boynu bükük ana-baba-eş ve çocuklarına şükranlarımızı iletmeliyiz. Hep onların yanında olmalı, acılarını paylaşarak hafifletmeliyiz.
8.En önemli bir madde Allah bu geceyi ihya edene 83 sene 4 ay ibadet etmiş sevabı veriyor. Öyle ise kesin dönüş yaparak namaz kılmıyorsan namaza başlamalı ve bu gece kaza namazları kılmalıyız.
Kazaya kalan en son sabah namazının farzını kılmaya diye niyet ederek sonra öğlenin farz, sonra ikindi, sonra akşam ve yatsının farzı ve fitir namazını kaza etmeliyiz ve bir daha vakit namazlarımızı kazaya bırakmamalıyız.
Kadir Gecesi bizim içinbilat yeniden doğuş olmalıdır. Sizin samimiyetinizi gören Allah geçmiş günahlarınızı silebilir. Hatta ayette sabittir. Sizin yüreğinize bakar da, “Yübeddilüllahi seyyiatiim hasenat” günahlarınızı siler de o günahları sevaba tebdil eder. Bu bir ayettir. Kesin hükümdür. Ancak yürekten Allah’a yönelmek gerekir.Kadir Gecesi de buna sebeptir.
Unutmayın ki, (Allahümme inneke afuvvün tahıbbülaffe fağfü anni) duası, Yarabbi sen en çok sevdiğin bizleri bağışlamandır. Bizi de beni de bağışla diye dua etmektir.
9.Ölülerimizi unutmamalı onların namına hayır ve yardımlar yapmalı Kur’an okuyup dualar etmeliyiz. Bu anlatılanlar çocuklarımıza da öğreterek onları alıştırmalı ve öldüğümüzde bizleri hatırlamaları ve bize hayır dua etmelerini sağlamalıyız.
10. Kadir Gecelerinde memleketimizin örf ve adetlerinden birisi de, teravihten sonra kılınan ve sevabı Allah’tan umulan nafile, zorunlu olmayan selefin geçmişlerimizin kıldıkları müstehap sevaplı olan tesbih namazı. 4 rekat ve kadi namazı 2 rekat kılınabilir. Ama zorunlu değildir. Kaza namazı kılmak bunlardan efdal, öncelikli ve zorunludur. Tesbih ve Kadir namazı bir ibadettir. Yararlıdır. Çünkü Allah diyen aldanmaz. Çalışmayan kazanmaz. İşlenmeyen günah yazılmaz. İşlenen hayır zayi olmaz. Allah’ın hükmü bozulmaz. Yeter ki yürekten Allah denmelidir.
Ramazanınız, orucunuz, ibadetleriniz hayır ve hasenatınız kabul olsun. Kadir geceniz mübarek olsun. Eviniz nurla, huzurla dolsun. Her gününüz Ramazan her geceniz kadir olsun. Daha nice nice kadirlere, bayramlara ulaşmak nasip olsun. Vatanımız, milletimiz, devletimiz, cumhuriyetimiz ilelebet var ve payidar olsun. Düşmanlarımız kadir hürmetine ıslah olsun. Islahları mümkün değilse hepsi kahrolsun.