Kadınlar “günlerini” bir kez daha görecek!

Sayılı günler kaldı. Pazar günü, diğer Pazar günlerinden çok farklı olacak. Aynı gün aynı amaçla birileri çıkıp anma günü yapacak. Başkaları tutup anma yapacak. Sokaklarda bıyıklı, bıyıksız herifler hiç tanımadıkları bayanlara karanfil verecek.

Yılın üçyüzaltmışbeş günü bir şeyleri anma günü olarak kutluyor. Bazı günler birden fazla farklı anlamlarda kutlanıyor. Bu konuda adliyelere yansıyan çatışmalar olmuyor. Bana yan baktın, hareket çektin tarzında kavgalar olmuyor. Birden farklı çevreler aralarında tartışmadan aynı günü farklı anlamda kutluyor. İşte herkese örnek olacak bir davranış. Bizler kavga çıkarmadan aynı günde farklı şeyler yapabiliriz.

Yaklaşan sekiz Mart kadınlar günü var. Birileri çıkıp kadınlar gününün aslında altı Mart günü olduğu söylüyor. Ancak kadınların kutlamalar için hazırlıkları iki gün sürdüğü için sekiz Martta kutlandığını söylüyor. Aslı astarı olmayan dedikodulara sakın inanmayın!

Yapılacak kutlamaların önceki yıllarda yapıldığı bir benzeri yapılacak. Hatta gelecek yıllarda da benzerleri yapılacak. Eline mikronu alan bayanlar, baylar şairleri kıskandıracak şiir gibi güzel sözler söyleyecek. O kadar çok etkinlik yapılacak ki yerel basının bütün sayfaları yetersiz kalacak. Gazete muhabirleri bazı fotograflara basın açıklamalarına yer vermediği için nasibine düşeni fazlasıyla alacak!

Kimse çıkıp yapılan bu etkinliklerin amacı nedir diye sormayacak. Yaşanan sorunların kaynakları, çözüm yolları kesinlikle konuşulmayacak. Önceki yıllarda olduğu gibi erkeklerin egemen olduğu toplumda az sayıda kadın haklarına sahip çıkacak. Erkeklere kendini ezdirmeyecek. Bazı kadınlar da kaderlerine razı olup; eşlerinin yeri gelince sevdiğini, yeri gelince gereğini yaptığını söyleyecek.

İki fotograf paylaşıyorum. Biri gazete haberi. Diğeri ise Sungurlu’da Çarşamba pazarında çekilmiş bir fotograf. İlk bakışta kadınların her şeyi yapabildiğini söyleyecek. O fotograftaki küçük ayrıntı görmeden kulağa hoş gelen bildiğimiz sözleri konuşacak.