Hitit uygarlığının başkenti Hattuşa’ya sahip olmak, Çorum için başlı başına bir ayrıcalık.

Şimdiye kadar bu avantajın gereği gibi kullanılabildiği söylenemez, ama insanlarımız tarihi zenginliklerin farkına vardıkça, bu değerlerden zamanla daha iyi yararlanılacağını umut ediyoruz.

Gazete olarak, Hitit uygarlığının Çorum için taşıdığı önemin bilincindeyiz. Yine umudumuz o ki, Çorumlular da, Çorum’a sınıf atlatacak kültür ve turizm potansiyelinin tarih hazinelerinde olduğunu zamanla idrak edeceklerdir.

*

İnsanlık tarihinin ilk yazılı barış antlaşması Kadeş’e de, gazete olarak büyük değer verdiğimizi, elbette okurlarımız da biliyorlar.

Bu gazetede uzun yıllardan beri, Kadeş’ten yola çıkılarak Çorum’a “barış kenti” unvanı yakıştırılır. Gerçekten de Çorum, bu unvanı hak eden kentlerin başında gelir. Üstelik, toplumsal barışın tam anlamıyla tesisi, Çorum için olmazsa olmaz gerekliliklerden biridir.

Kadeş gibi tarihi bir “barış” belgesine imza atmış Hititlerin başkenti, bu değerden de yararlanmayı bilmelidir.

*

M.Ö. 13. Yüzyılda Mısır Firavunu II. Ramses ile Hitit Kralı III. Hattuşili arasında imzalanan Kadeş Barış Antlaşması’nın altında Hitit Kraliçesi Puduhepa’nın imzasının da bulunması, insanlık tarihinin bir başka “ilk”i kabul ediliyor: Kadın-erkek eşitliği adına ilk tarihsel belge…

Kadeş antlaşmasının kil tableti, Hattuşa’da bulunmuştu. Bugün orijinali İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde, büyütülmüş

kopyası ise New York Birleşmiş Milletler binasında…

Dolayısıyla, “Kadeş” gibi bir tarihsel barış referansına sahip olup da bundan yararlanmamak, Çorum için büyük eksiklik olur.

*

Çorum Milletvekili Sayın İlksen Ceritoğlu Kurt’un “Kadeş”e sahip çıkmasını, bu değerin bilincinde olan herkes “minnet” duygularıyla karşılıyor.

“Kadeş Barış Ödülleri” fikrini benimseyip etkinliği himayesine alan Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a da ayrıca şükran borçluyuz.

28-29 Eylül 2017 tarihlerinde Hitit Üniversitesi’nde düzenlenen Uluslararası Kadeş Barış, Eşitlik ve Kardeşlik Sempozyumu’nu bir “ilk adım” olarak görüyoruz ve “Uluslararası Kadeş Barış Ödülleri”nin, dünya çapında prestijli bir ödül haline gelme potansiyeli taşıdığına inanıyoruz.

*

Bu işe gönül ve emek verenlerin, nasıl büyük heyecan duyduklarını ise, Yazılıkaya Yayın Kurulu’ndan arkadaşımız Yrd.Doç.Dr. Özlem Sir Gavaz’dan biliyoruz.

Gerçekten tarihi bir iş yapıyorlar.

Milletvekili Ceritoğlu Kurt ise gerçekten tarihi bir işe öncülük ediyor.

Tüm Çorumluların da, Hitit uygarlığına, Kadeş Barış Antlaşması’na ve Sayın Cumhurbaşkanı’nın himayesinde organize edilen Barış ve Kardeşlik Sempozyumu’na sahip çıkmaları gerektiğini vurgulamak isteriz.

Çorum’un entelektüel çıtasını yükseltme adına bu, çok ciddi ve güçlü bir adımdır.

Bundan emin olalım.