İhtiyaçlarımızın sınırsız olması nedeniyle, taleplerimiz de zevklerimize göre değişmektedir. Ancak şu ekonomik sıkıntıları çektiğimiz son yıllarda, sınırsız ihtiyaçlarımız ve zevklerimiz olgularına bir de ekonomik fayda tercihleri eklenmiştir. Bugünkü yazımda tercihlerimizi etkileyen bu ekonomik faydalardan biri olan bir konu üzerinde durmak istiyorum. İşletme sahibi olarak özel binek otosu mu almak, yoksa jeep mi almak vergisel açıdan işletmemize fayda sağlar bir bakalım;

Binek otomobili; Yapısı itibariyle, sürücüsü dahil en çok sekiz oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu araçtır. Bu tanımdan hareketle, 30.12.2007 tarih ve 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına ekli kararda yer alan I sayılı liste kapsamına Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.03 tarife pozisyonunda yer alan binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar alınmış olup, arazi taşıtları ve jeepler de bu kapsamda değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme jeep’leri binek otomobili sınıfına sokmaktadır ki dolayısıyla binek otosu vergi avantajları ne ise jeep’ler de aynı avantaja sahip olacaktır.

Bir çok işletme sahibi, jeep’leri kimi zaman arazi taşıtı gibi, kimi zaman ticari araç gibi düşünmekte ve katma değer vergisi ve diğer vergi avantajları daha fazla düşüncesi ile jeep alımına yönlenmektedir. Ancak bu yaklaşım doğru değildir.

Bu nedenle ister özel binek otosu olsun, isterse jeep, 4x4 arazi jeep, spor arabaları, taksiler hepsi bir pozisyonda düşünüldüğü için, bu araçların alımlarında ödenen katma değer vergisi indirim konusu yapılamayıp, aracın maliyetine eklenmek ya da gider olarak yazmak suretiyle bir vergisel avantaj sağlanabilir.

Diğer taraftan jeep, 4x4 arazi jeep’leri, taksiler, spor arabaları özel binek otosu kapsamında değerlendirildiğinden vergi usul kanunu hükümleri gereğince alındığı aydan başlamak üzere kıst amortisman dediğimiz yöntemle alındığı aydan yıl sonuna kadar olan süre için amortisman hesap edilmelidir.