Dün, ÇORUM HABER’in de % 10 indirim kampanyasına katıldığını okurlarımıza duyururken, “Çorumluyuz, birbirimizden sorumluyuz” özdeyişini hatırlattım ve “Birbirimize sahip çıkma zamanıdır” dedim. Bugün buna, “İyi ile kötüyü, yapıcı ile yıkıcıyı ayırt etme zamanıdır” ifadesini de eklemek istiyorum.

Türkiye’de 2 binin üzerinde yerel gazetenin var olduğu biliniyor. Sektörün ileri gelenleri, bunlardan ancak yüzde 10’unun “gazete”ye benzediğini söylüyorlar. Gerisi, eskilerin deyimiyle “varakpare”, yani “önemsiz kâğıt parçası”…Hadi çok seslilik adına bunu kabullenmeye kalksanız, büyük çoğunluğunda “ses” de yok ki…

Yerel basında ciddi istihdam sağlayan da, “halkın haber alma hakkı”na cevap vererek demokrasinin en temel işlevini yerine getiren de, o yüzde 10’luk dilimdeki “gerçek” yerel gazeteler. Diğerleri, resmi ilan, özel ilan ve reklam pastasından, hemen hiçbir şey üretmeden pay alıyorlar ve ciddi yerel gazetelerin ekonomik alanını daraltıyorlar.

Diyeceksiniz ki, devlet tarafından belirlenmiş çeşitli kriterler, koşullar var. Ama, bizde “her zor işin kırk kolayı vardır” derler. Her şey kitabına uydurulabiliyor.

Sadede gelecek olursam, devletin de toplumun da “iyi ile kötüyü, doğru ile eğriyi, yapıcı ile yıkıcıyı, emeğinin hakkını almaya çalışanla, emek vermeden kazanmanın yolunu bulanı” ayırt etmesi gerekir. Yerel gazeteler, demokrasinin kılcal damarları ise -ki öyledir- daha da güçlendirilerek yola devam etmeleri sağlanmalıdır. Ciddi bir eliminasyondan sonra tabii…

ÇORUM HABER olarak biz yıllarca, “asparagas”ın, “şantaj gazeteciliği”nin, seviyesizliğin karşısında durduk, bu eğilimlere barınma fırsatı vermedik. Çorum’un yararı, çıkarı daima önceliğimiz oldu. Kişiliklerle uğraşmadık, Çorum’un büyük sorunlarının çözümüne katkıda bulunmaya çalıştık.

Yerel gazete enflasyonunun, çok seslilik anlamına gelmediğini, kaynak israfından başka bir sonuç vermediğini savunur dururum. Şu aşamada, bu konunun hem devletin ilgili birimleri, hem de sivil toplum ve iş dünyası tarafından gündeme alınmasının zamanı gelmiştir. Ülke genelinde, devletin de, toplumun da desteği, gazete gibi gazetelerde toplansın, olumsuz örneklere artık prim verilmesin.