ANLAYANA SİVRİSİNEK SAZ

1970’li yıllarda Çorum’a Şeker Fabrikası kurulmasına karar verilmiş, ama yer konusunda tartışma çıkmıştı.

Kimi politikacılar, pancar ekim alanlarının merkezi konumunda olduğu için Çorum’u, kimileri de fabrikanın su ihtiyacını kolayca karşılama imkânına sahip olduğu için Alaca’yı öneriyorlardı.

Fabrikanın makina aksamı yapıldı, hatta müdür bile atandı, ama “yer” tartışmaları sonuçlandırılamadığı için fabrikanın inşaatına başlanamadı.

Şeker Fabrikası bu yüzden 1980’lerin sonuna kaldı.

Temelini atmak da rahmetli Özal’a nasip oldu.

Şeker Fabrikası ile ilgili ÇORUM HABER’in verdiği büyük mücadele hâlâ hatırlardadır, ama bu hem uzun bir hikâye, hem de konumuz o değil.

Konumuz, bu kez de “havaalanı” yeri ile ilgili Çorum ile Alaca’nın karşı karşıya gelecek gibi görünmesi…

Çorum’un meslek kuruluşları başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası’nın öncülüğünde toplanmışlar, havaalanının Yozgat yerine Alaca’ya kurulmasını istemişler.

Bu toplantı sonunda hazırlanan yazılı açıklamada, Çorum ve Yozgat’la ilgili bazı rakamlar da kıyaslanmış.

Örneğin, merkez nüfusu Yozgat’ın 76.745, Çorum’un 226 bin…İstihdam, Yozgat’ta 177 firmada 5.907, Çorum’da 450 firmada 15 bin kişi…Yozgat’ın ihracatı 14,6 milyon dolar, Çorum’un 141,2 milyon dolar…Yine aynı sırayla, vergi tahsilat oranları % 60 , % 90, turist sayıları 66 bin, 125 bin…Rakım olarak da Yozgat Çorum’dan çok yüksek…801 metreye 1300 metre…

Şimdi buraya nereden geldiğimizi çok kısaca hatırlayalım:

Çorum’da 1990’lı yıllarda başlanmış, ama yarım kalmış bir havaalanı inşaatı var.

Merzifon Askeri Havaalanı’nın sivil hava trafiğine açılması ve bölgenin hava ulaşımı ihtiyacını karşılaması talebi de Çorum’dan çıkmış, ama bu, “kısa vade” için düşünülmüştü.

Sonuçta, bu mücadeleyi Çorum verdiği halde, havaalanının adına “Çorum” ibaresini eklemeyi bile kabul etmediler.

Yurt içinden-dışından Çorum’a hava ulaşımı imkânlarını araştıracak olanlara hitap edecek bu küçük jest bile Çorum’a çok görüldü.

Zaten, bölgenin sanayi merkezi Çorum, “orta vadeli” çözüme, yani kendi havaalanına yönelmek zorundaydı.

Çorum iş dünyası da, 67 km. uzaktaki havaalanı yerine 7 km. mesafedeki kendi havaalanından uçma imkânına kavuşmak için özveride bulunmaya hazırdı. Örneğin, terminal binası işadamları tarafından bağış olarak yapılabilirdi, Çorumgaz, buzlanmalara karşı, pistin altına doğalgazlı ısıtma sistemini hibe olarak kurabilirdi.

Bu görüşler kamuoyu ile paylaşıldığı anda, sorumluluk mevkiindeki kimseler ayağa kalktı; “Merzifon varken Çorum’a havaalanı düşünmek akılcı değil, verimli bir işletme olmaz” gibi gerekçelerle…

Çorumlu’dan “gerek yok” sesleri yükselince de, Ulaştırma Bakanı, “Çorum’a havaalanı gündemimizde yok” diye kestirip attı.

Aynı Ulaştırma Bakanı, Yozgatlı TBMM Başkanı ve Başbakan Yardımcısı ile birlikte Yozgat’ta çağrı merkezinin açılış törenine katıldığında, 100 kilometrelik bir “yarıçap” icat etti, Yozgat’ın üzerine pergeli koydu ve 100 kilometrelik mesafede havaalanı olmadığına göre, Yozgat’a havaalanı gereklidir yargısına vardı.

Yozgat Belediye Başkanı da ÇORUM HABER’e yaptığı açıklamada, havaalanı için Yozgat ile Sorgun arasında, Alaca’ya da yakın bir yer düşünüldüğünü, böylelikle Çorum’un da istifadesine sunulacağını söyledi.

Çorum’un meslek kuruluşları ise, “Hadi bari Alaca’ya olsun da, hem Çorum, hem Yozgat yararlansın” şeklinde dahiyane bir formül geliştirdiler.

Akla bak akla !

Alacalılar çalışkan, üretken insanlar. Çorum’da Alacalı pek çok başarılı işadamı var. Alaca, her türlü yatırıma lâyık, ona kimsenin sözü olamaz.

Ama, 226 bin nüfuslu Çorum’un yanıbaşında, hem de inşaatı yarılanmış bir havaalanı projesi dururken, Alaca’yı düşünmek için bizim bilmediğimiz başkaca haklı gerekçeler olmalı.

Yapılan “eyyamcılık” değilse, “Yozgat’ın siyasi gücüyle boy ölçüşemeyiz, bari orta yol bulalım da biz de karizmayı çizdirmemiş olalım” mantığı ile hareket edilmiyorsa, bizim gibi vasat zekâlı insanların bilemediği şu haklı gerekçeler açıklanmalı.

Yozgatlılar iyi niyetliler; Alaca’ya olabildiğince yakın bir yeri belirlemek istediklerini zaten söylediler.

Bizimkilerin kastı Alaca ile Çorum arasında bir yerse eğer, 226 bin nüfuslu şehrin ve İskilip’i, Osmancık’ı ile diğer tüm ilçelerin Çorum’u bırakıp Alaca’ya yönlendirilmelerinin mantığını, gerçekten biri çıkıp izah etmeli.

İtiraf ediyoruz, bizim aklımız yetmiyor.

ANLAMAYANA DAVUL-ZURNA AZ