31.12.2012 tarihinde uygulama süresi biten, Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, uzadı, uzayacak, kaldırılacak derken, 6 aydır bu belirsizlik içinde işletmelerin kısa vadeli işletme maliyet planlarında ciddi sapmalar meydana gelmeye başladı.

 

Basından izlediğimiz kadarı ile, bahse konu desteğin uzatılması veya 2013 yılında yeniden düzenlenen Teşvik Kararnamesine paralel olarak bölgesel bazda yeni düzenlemeler yapılması konusunda ilgili kesimler tarafından çalışmalar yapılıyor. Ama bu duyumlara veya verilen müjdelere rağmen, geçen süre zarfında, sona eren yasanın yerine yeni bir düzenleme henüz yapılmış değil.

Neden bu kadar üzerinde duruyoruz derseniz, işveren prim desteği, işletmelerin üretim, hizmet ve ticari maliyetlerine pozitif yansımış olup, işletmelerin hem rekabet gücünü artırmış, hem de içsel bir finansman sağlayarak dış kaynaklara yönelmemelerine önemli etki etmiştir.

5084 sayılı yasanın en önemli katkısı; işletmelerimizi istihdama teşvik etmesi, emek yoğun yatırımları cazip kılması olup, 3 ile 5 kişi çalıştıran küçük işletmelerimizi birleşmek suretiyle daha güçlü bir KOBİ haline getirdiği gözlenmiştir. Gerek İşsizlik, gerekse kayıt dışı istihdam sorununun çözümünde oluşturduğu katkı ise, SGK’nın istihdam rakamlarında rahatlıkla görülebilmektedir. Çorum’un, işsizlik oranında Türkiye ortalamasının neredeyse yarısına eşit olmasında, ilimize sağlanan teşvik uygulamalarının rolü büyüktür.

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar göz önüne alındığında, işletmelerimizin büyümesi ve uluslararası rekabet yapabilmesi için bu ve buna benzer teşvik tedbirlerinin  işletmeler için oldukça önem arz ettiği görülmektedir.

Güçlü bir üretim şehri haline gelen Çorum’da teşvik fırsatları müteşebbisler tarafından en iyi şekilde değerlendirilmiş, bu sayede sağlanan finansman kaynağı ile yeni yatırımlara yönelmeler başlamıştır.

Üretim kapasitesi ve nitelikli eleman yapısı her geçen gün güçlenen Çorum ilimizin daha hızlı büyümesi ve küresel pazarda rekabet edebilirliğinin artması için teşvik uygulamalarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Siyasi iradenin, bir an önce beklenti içinde olan iş aleminin sesini duyması, teşvik uygulama süresinin ise 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesinin sağlanması ve bugüne kadar teşviksiz olarak ödenen primlerin işletmelere mahsup imkanının sağlanması en büyük beklenti.

Özellikle üretimin ve ticaretin ciddi sıkıntı içinde olduğu şu dönemlerde verilecek bir müjde tüm işletmelerimiz için moral kaynağı olacaktır.