Manevi değerleri yüksek bir toplum olmamızdan kaynaklanan bir iç güdü ile bağış ve yardıma karşı hemen hepimizin bir olumlu duyarlılığı vardır.  Ülke veya bulunduğumuz çevre geleceği düşünülerek yapılan yardımlar, yoksul insanlara yapılan yardımlar, zor durumda olanlara yapılan yardımlar, bizleri mutlu etmektedir. Aslında bunların temeline bakıldığında “devletin yapması gereken” ancak değişik nedenler ile erişemediği toplumsal hizmetlerdir. Devletin kaynak yetersizliği diye yarım bıraktığı veya hiç yapamadığı kimi hizmet ve yatırımları halkımız, dernek, vakıf veya bireysel çabalar ile üstlenmektedir.

Bu durumun farkında olan devlet ise vergi politikaları ile  yapmış olduğumuz bağış ve yardımlara bağışı yaptığımız kuruma göre vergisel avantajlar sağlamak suretiyle, insanları bağış ve yardıma teşvik etmektedir. Bu unsurlardan biriside “EĞİTİM İÇİN VERİLEN BURSLARDIR”dır.

İşletmelerin, işletme kaynaklarından öğrencilere burs verilmesi halinde gider olarak kayıtlarına yansıtılması için vergi hukuku bazı koşullar öne sürmüştür.

Koşullar neler bir bakalım;

Burs verilen öğrenci ile okullarını bitirdikten sonra burs veren işletmede hizmet yükümlülükleri nedeni ile çalışacaklarını gösteren bir sözleşmenin düzenlenmesi ve bu durumun bir vergi incelemesi sırasında inceleme elemanına kanıtlanması gerekmektedir.   

Burs verilecek öğrencilerin Türkiye’nin her tarafında eğitim gören öğrenciler arasında bir yarışma yada sınav sonucu kazanan öğrencilerden olması ( Üniversite seçme sınavları, orta öğretim seçme sınavları gibi)

Burs süresinin öğrencinin eğitimi süresi ile sınırlı olması.

Verilecek burs tutarının öğrencinin eğitim bölümü itibariyle uyumlu olması

Gerekmektedir.

Bu koşulların sağlanması halinde verilen burs tutarları işletmeler tarafından kayıtlarına gider olarak yansıtabilirler. Aksi halde sağlanan bu burs tutarları “kanunen kabul edilmeyen gider niteliği” taşımaktadır.

Ayrıca verilen burslar Gelir Vergisi Kanunu hükümleri doğrultusunda gelir vergisinden de istisna tutulmuştur. Yani bir ücret niteliği taşımamaktadır.

Bursun verileceği öğrenci sınıflamasında bir kısıtlama bulunmamaktadır. Yani orta öğretim, üniversite, yüksek lisans programlarındaki her türlü öğrenciye yukarıda şartların yerine getirilmesi halinde burs verilmesi halinde işletmeler ödedikleri tutarları gider yazmak kaydı ile vergi avantajı sağlayabilirler.