İslam’da emek, iş ve işçi hakları, işçi-işveren münasebetleri nedir, nasıl olmalıdır? Bunu bilmemiz gerekir.

Toplumsal barışın sağlanması, ekonomik ve sosyal adaletin sağlanmasına bağlıdır. Sosyal adalet ve sosyal barışın bir unsuru da, işçi-işveren barışıdır. İslam dininde bu konu, Yüce Allah’ın sonsuz rahmetinin adı olan rahman ve rahim sıfatlarının bir tecellisidir.

Bu dünyabir sebepler dünyasıdır. Allah kulu kula sebep yaratmış. Herkes bir başkasına muhtaçtır. Altın kaşığın gümüş tabağa ihtiyacı vardır. Çalışma hayatı da bu sebeplerin tecelli ettiği bir sahadır. Bu konuda esas olan hakkaniyettir, adalettir, eşitliktir, şefkat ve merhamettir.

İslam’da emek kutsaldır. İşverenle işçi,bir elmanın iki yarısıdır. Alınteri cennet kevserinden kıymetlidir. R.S. A.V. “Sizin en helal yiyeceğiniz, alınteri dökerek elde ettiğinizdir” buyuruyor. “İşçinin hakkını alınteri kurumadan veriniz.”, “Çalışan eller öpülmeye lâyık ellerdir.” gibi sözleriyle emeğin kutsal değerini bildirmiştir.

Emeğin kutsal olabilmesi için, işçinin hilesiz, hurdasız, yaptığı işin kendisine Allah’ın bir emaneti olduğunu bilerek çalışması şarttır. Yoksa akan ter harama akmış olur.

Netice şudur: Çalıştıran baba şefkati ile çalıştıracak, çalışan da evlat gayretiyle çalışacaktır. Çalışma barışı ancak böyle sağlanır. İşveren işçiye evladı gözüyle bakacak, çalışan da işverene baba hürmetiyle yaklaşacaktır. Çalışma hayatında bu hususların daima göz önünde bulundurulması gerekir. Çalıma hayatı bu esaslar üzerine kurulmalıdır. Yoksa, yakıcı,yıkıcı, yok edici,hasetçi, fesatçı anlayış her şeyin yok olmasına sebep olacaktır. Ekmek teknesi yok olursa, ekmek te yok olur. Binlerce kişiye aş veren, iş veren bir çalıştıran yok olursa, bir kişi yok olur, ama binlerce kişi de işsiz kalır. Aile efradıyla birlikte onbinlerce kişi aşsız kalır, aç kalır. O bakımdan bu dengeleri göz önünde tutarak hareket etmeliyiz.

Bizi yaşatan ormanı yok etmek, ormandaki bütün canlıların yok olmasına sebep olur. İşverenler ve iş alanlar da bu anlayışı topluma hakim kılarlarsa huzur bulurlar ve hepimiz de toplum olarak mutlu oluruz.

Ulu Allah çalıştıranlarımıza vus’at, genişlik,bolluk versin. Çalışanlarımıza da güç, kuvvet, gayret versin. Böylece insanımız iş bulsun, aş bulsun, eş bulsun. Yani herkes mutlu olsun. İşverenler yeni işyerleri açsınlar, çalışanlar güçlü olsunlar. Ekonomik gücümüz artsın, refahımız, huzurumuz artsın.

1 Mayıs İşçi Bayramımız hayırlara vesile olsun.