Bugün yeryüzünde yaşayan insanların yüzde 90’ından fazlası mutlaka bir dine mensuptur. Çok küçük bir azınlık kendilerini dini müeyyidelerin sorumluluğundan kurtarmak, nefsin bütün arzu ve isteklerini alabildiğine gerçekleştirmek emelleri nedeniyle dini inkar etmekle beraber, “bir şeye inanmamak da bir inançtır” şeklinde ifade edilen inançsızların da bir inanmama dini vardır. Çünkü inançsız insan olamaz, inanmıyorum diyenlerin de aslında inandıkları bir şey vardır. Böyle olmasa insanoğlu ağaca, taşa tapar mı? Akıl ve hayale sığmayan dini anlayışlar, komik mezhep ve tarikatlar…Bu dünyada kendilerine inanan insanlar maalesef bulunuyor. Demek ki, insanoğlu, inanmadan yapamıyor.
Öyle ise, her konuda olduğu gibi dinde de en sağlamını en mükemmelini, akla, mantığa, ilme ve ilmi gerçeklere, özellikle müsbet ilimlere ters düşmeyen bir dini bulmaları ve o dinin umdeleri, kurallarına göre hayatlarını dizayn etmeleri zorunludur.
Bugünkü bu modern dünyada bu özellikleri ve güzellikleri üzerinde taşıyan tek din 1500 senedir bir tek noktası bile değişmemiş, değiştirilememiş, Ulu Allah’ın kesin buyruğu olan Kur’an-ı Kerim gibi bir kitaba sahip ve Hz. Muhammed SAV gibi sonsuz olgunluğa erişmiş Allah’ın son elçisi olan ve kıyamete kadar da baki olacak olan yüce kitabın tebliğcisi Hz. Muhamed SAV gibi bir mürşidi hakikiye sahip olan yüce İslam dinidir.
İşte bu yazımızda kutsal dinimizin diğer semavi ve batıl dinlerden fevkalade üstün olan özellik ve güzelliklerini ifadeye çalışacağım. Yani İslamiyet’in diğer dinlerle olan farkını fark ettirmeye gayret edeceğim.
1-Müslümanlığın birinci üstünlüğü; bir dinin din olabilmesi için taşıması zorunlu olan dünyevi ve uhrevi üstünlüklerin hepsini yani umumi din olma sıfatını taşıması şarttır ki, bu şartları eksiksiz taşıyan ancak biricik din İslam’dır. İnsanların kaffesini bir ümmet, bir millet sayar, her konuda sosyal, ekonomik, hukuk karşısında eşit tutar. Hz. Adem’den bugüne kadar (Hz. Muhammed SAV)e kadar gelmiş bütün peygamberleri tanır ve tasdik eder. Aralarında peygamber olmaları yönünden ayırmaz. Hiç kimseyi kendisine inanmaya zorlamaz. “La ikrah e fiddiyn” dinde zorlama yoktur, inanmada rıza esastır. İnanmayan veya başka dinlere inananların İslam toplumundan farkları olmadan birlikte yaşamalarını sigorta eder. Mal, can, namus, hak ve hürriyetlerini esas tutar. İslam dini kendileri ile beraber olmayan hatta muhasım, düşman olan toplumlara karşı asla garazkâr olmaz. Mecbur kalmadıkça onlarla savaş yapmaz. Ola ki, bir savaşa girseler dahi haksız, mesnetsiz bir iş yapmazlar. Bırakın insan öldürmeyi bir ekin sapının bile çiğnenmesi yüce peygamber Hz. Muhammed SAV. tarafından yasaklanmıştır. Harpte düşmana bile merhametle davranılmasını isteyen, kadınlara, çocuklara, yaşlılara, harbe iştirak etmemiş sivillere can ve mal emniyeti sunan tek din İslam’dır. (Mümtahına suresi 5. ayet)
Müslüman, İslam’ın güzelliklerini anlatarak insanları huzura davet eder. Şehvet, şöhret, toprak ele geçirme gibi gayri insani düşüncelerle savaş yapmaz. Düşmanları hücum etmedikçe, savaş ilan etmedikçe savaşmazlar. Savaş mecburiyet ve zorunlulukta yapılan ve sevilmeyen bir iştir. Karar verilen savaş, vatan, millet, din, iman, namus uğruna savaşır ve gazilik en büyük şeref, şehitlik ise en yüce makamdır. Savaşırsa böyle savaşır. Yoksa servet ve saman -gelir- için savaşmak haramdır. Ancak fitneyi ortadan kaldırmak için savaşılır. Mesela, terörle savaşmak gibi, IŞİD’le (terör örgütü) savaşmak gibi.
2-Dinimizin ikinci ve en önemli özelliği Allah’a iman, inanç konusudur. İslam’da itikat denilen inanç esasları, İslam’ın olmazsa olmazıdır. Bunların da başında Allah cc. inancı gelir. Öyle ise Allah’ı cc nasıl tanır, öz olarak Allah cc. vardır, birdir. (Hıristiyanlıkta üçlü teslis vardır) Eşi, benzeri, veziri, kiziri yoktur. Yaratan, yaşatan, besleyip büyüten, öldürüp dirilten, iğneden ipliğe dünyada yaşananların hesabını en adil şekilde soran, kazanana cennet ve cemali sunan, ihanet edenleri inkarcıları cezasız bırakmayan en adil, en merhametli olan noksan sıfatlardan uzak tam sıfatla donanmış olan ve Kur’an’da İhlas suresinde ve diğer sure ve ayetlerde açıkça bildirilen hiçbir yaratıkta bulunmayan sonsuz evveli ve sonu olmayan ezeli ve ebedi tek varlığın adı Allah cc. hazretleridir. Bu özellikler hiçbir dinde böylesine açık net olarak belirtilmemiştir. Çünkü semavi kitaplarını bozanların, bozulmuş eserlerinde bunlar bulunmaz.
Örneğin; Yahudiler ve Hıristiyanlar Allah’ın (bir şekilde de olsa) birliğine inansalar da sıfatlarında, zatında tereddüt doğuracak şüpheler dolu kurallar koymuşlardır. Onlar da Allah’ın gökte olduğuna kaildirler. Halbuki bizde ulu Allah mekandan münezzehtir. Çünkü mekan yaratıktır. Oysa Allah yaratılmamış ezeli ve ebedidir. Aksi halde cins olur ki bu Allah cc. hakkında muhaldir. Akıl dışıdır. Hıristiyanlıkta Allah üçlü bir Allah’tır. Baba-oğul-ruhul Kudüs. Üç şahıs bir Allah’tır. Papazların masumiyeti, günah işlemezliği, kralların günah işlemeyeceği, Allah’ın yeryüzündeki vekili gibi aklın onaylamadığı hususlar vardır. Halbuki papazların da, kralların da birçok günahları işledikleri defalarca görülmüş, tesbitli olaylardır. Yahudilikte iki Allah veya iki yönlü Allah, hayır ve şer tanrısı, Yahudiler özel kul, diğer insanlar Yahudilere hizmet için yaratılmıştır gibi acaip akideler vardır. Yehova Yahudilerin özel Tanrısı gibi yanlış olan kurallardır ki bu hükümler Tevrat’a (Yahudilerin kitabı) Hahamlar, Yahudi din adamları tarafından yapılan ilavelerdir. İslam’ın kitabında böyle bir saçmalık asla yoktur.
3-Yüce dinimiz İslam’ın mübelliği olan Hz. Muhammed SAV yaratılanların en yücesidir. Ama insandır. İnsanlığın önderi, rehberi ve modelidir. Masumdur, günah işlemez, devamlı ulu Allah tarafından korunur. İnsani yönden eğilimleri nedeni ile nefsani oğullarını en iyi kontrol eden ve asla masiyete düşmayan yani korunan bir insandır. Peygamberdir. Günah işlemezler. Kusursuzdurlar. Yoksa diğer insanlardan farkı olmazdı. Fiziki arzu ve istekler bakımından yer, içer, yaşar, öbür yönü ile diğer insanlarda bulunmayan vahiy ile bilgilendirilmiş Cebrail (en büyük melektir, elçi melektir) ile görüşen yüce insandır. En yüce ahlak üzere olduğu Allah tarafından Kur’an’da bildirilen övülmüş bir mürşittir. Nebidir. Halbuki diğer dinlerde peygamberlerine peygamberlikle nübüvvetle bağdaşmayan günahlar isnad ederler. Mesela; Hz. Luta, Hz. Davud’a zina, Hz. Harun’a put yapmak gibi korkunç suçlar isnad ederler. Hz. İsa’ya Allah’lık isnad ederler ki bunlar peygamberlikle bağdaşmaz. Sineğin bile üzerine konmaya haya ettiği Hz. Muhammed SAV.e hiçbir İslam düşmanı bile zina etmek haşa put yapmak gibi bir suç isnat etmemiştir, edememiştir.
4-İslam dininin inanç sistemi ilahi olduğundan son derce sağlam olduğu gibi, ibadet sistemi de anlamlı, maksatlı ve insanı yücelten kurallar sistemidir. Örneğin; bırakın namazı, orucu, sosyal adaletin özü olan zekatı, en ufak bir ibadetin bile amacı vardır. Nehirden abdest alan bir kimse bile suyu israf edemez. Çünkü suyun bol olduğu ırmaktan devamlı abdest alan bir kişi israfa alışır da suyun kıt olduğu zaman da aynı hareketi yapabilir diye... Suyu ırmak bile olsa israf etmeyi haram kılmıştır.