Tarihi incelediğimizde, peygamberlerin ve büyük insanların çalışmayı ihmal etmediklerini görürüz. Çoğunun meslekleri vardır. Adem as. çftçilik, Nuh as. marangozluk, Davut as. demircilik, çok zengin olan Süleyman Peygamber hasırcılık ve bizim Peygamberimiz Hz. Muhammet (sav) de tüccarlık yapmışlardır.
Dinimiz çalışmayı nafile ibadetin üstünde saymıştır. Müslüman dünya için ahireti, ahiret için de dünyayı terk etmeyecektir. Dinimizde tembellik, dilencilik, başkalarına yük olmak yoktur.
Peygamber efendimiz, hiç kimse elinin emeğinden daha tatlı ve hayırlı bir yemek yememiştir buyurmuşlardır.
İnsanlar sadece ailesi için değil etrafı, milleti, devleti için de faydalı olmalıdır.
Huzurun kaynağı sadece madde değildir. Helalinden kazanılmayan mallar hayata ızdıraplar yükler. Peygamber efendimiz, helal mal kazanmak her Müslüman’a vaciptir. Helal kazanç bir cihattır diyerek helal ve haram sınırının zorlandığı asrımızda Müslüman’ın helal kazanmak için büyük çaba sarf etmesi gerektiğine işaret buyurmuşlardır. İbadetlerimizin ve dualarımızın kabul olmasının istiyorsak yediğimiz lokmanın helal olmasına çok dikkat etmeliyiz. Hazreti Ömer efendimizde ÇALIŞMAK en hayırlı sermayedir buyurmuşlardır.
Dünya bugünki medeniyet seviyesine insanların üstün gayret ve çalışmaları sayesinde gelmiştir.
Kalıcı mevkii ve şöhretler buna sahip olan insanların başarıları, kabiliyetlerini ve çok çalışmalarını birleştirmeleri sayesinde meydana gelmiştir.
Servet Allah’ın bir lütfudur, serveti olan kudretlidir. Servet Allah’ın vergisi ve kulun çalışması sonucudur. Bunu harcarken de İslam’ın emrettiği gibi harcamalıdır. Yoksa hesabı çok zor olur. İnsan kazanırken şerefli, vakarlı olmalı, saygınlığını üst seviyelere getirmelidir. Cömertlik bunun en güzel örneğidir. Veren Rabbimize şükür, dua ve kulluk vazifelerimizi eksiksiz yerine getirmeye çalışmalıyız.
İslam gelişmeyi emreder. Gelişme ilim ve irfan sahibi olup çalışmakla olur.
İnsan kendini yenilemeyi bilmeli günün bilim ve teknolojisine ayak uydurmak için gayret sarf etmeli ki diğer milletlerden geride kalmasın, yoksa demode olmuş fabrikaya benzeyecektir.
İnsanlar kendi için çalışır çabalar, başkaları için çalışmak kolay değildir.
İnsan kendisine, bugün Allah için ne yaptın sorusunu soracak, hiç ölmeyecekmiş gibi dünyaya yarın ölecekmiş gibi de ahirete çalışacaktır.
İnsanlar refah ve huzuru çalışmakla kazanacaklardır.
Saygı ve sevgilerimle.
22.02.1999