MAĞARADA MAHSUR KALAN ÜÇ ARKADAŞIN KURTULUŞLARI

(Allah cc. hazretleri insanların kalbine bakar, amellerine göre verir.)

Herhangi bir hareket, iş, amel sırf Allah rızası için yapılırsa ona ihlasla yapılan iş denir. Yüce Allah mutlaka ve mutlaka dünyada ve ukbadan en iyi şekilde değerlendirir. Kur’an’dan sonra en sahih ve en doğru özelliğe sahip ve 5 hadis kitabından iki tanesi olan Müslim hazretlerinin Büyük Sahabi Ebu Hüreyre R.A.nın R.SAV.den bildirdiği bir hadisi şerifte ihlas ve samimiyetle yapılan eylemlerle ilgili şu hadisi şerifi naklediyor: R.SAV. buyurdular ki; “Allah sizin fiziki yapınızın güzelliğine, suretinize ve mallarınızın çokluğuna, makam ve mevkinize bakmaz. Sizin kalbinizin temizliğine, düşüncenizin, niyetinizin saflığına ve amellerinizin ihlasına (sırf Allah rızası için yapılmış olmasına) bakar ve öylece değerlendirir” buyurdular.

Büyük İslam bilginleri de bu hadisi şerifi şu cümlelerle açıkladılar;

Helekel cahilüne illel Alimun: Alimler, bilginler kurtuldu. Cahiller helak, mahvoldu.

Helekel alimüna illel amilün: Allah rızasının dışında başka amaçlarla amel eden alimler helak oldu. İhlas ve samimiyetle iş görenler kurtuldu.

Helekel amilüne illel muhlisün: Riya ve gösteriş için amel edenler helak oldular. Allah için iş görenler kurtuldular. Böylece özü ile sözü bir olan temiz yüreği ile güzel hareketlerde bulunan insanları şeytan asla kandıramaz. (Zumer, 14.ayet)

Ulu Allah bu salih kullarının dualarını asla geri çevirmez ve onların sabırla, metanetle güçlerini ihlas ve samimiyetle Allah için harcarlarsa hem bu dünyada hem de ahirette kat kat mükafatlandırır. En dar, en zor kimsenin yardım edemediği zamanlarında ulu Allah’ın zatı ve sıfatı onların yanında ve yardımında olur. Allah daima sizinledir, ayeti bunu ifade eder.

İşte şimdi geniş zamanlarında sırf Allah için ihlasla yapılan amellerin, dar zamanlarında insanların yardımına nasıl yetiştiğine dair ve hadisi şerifle r.SAV. tarafından bildirilen, Kur’an’dan sonra en doğru ve en mevsuk belgeli bilgi olan Buhari hadisini ve olayı sizlere arzediyorum:

*

Adalet sarayının direği, hak terazisinin şaşmaz ölçüsü olan Hz. Ömer R.A. hazretleri, R.SAV.den bizlere bildiriyor:

R.SAV. buyurdular ki; “İhlas ve samimiyetle yapılan ameller, insanların kurtuluş sebebidir. En zor ve dar anınızda sıkıntılarınızda ulu Allah’ın yardımı imdadınıza yetişir. Sırf Allah rızası için yaptığınız hayırlı ameller dualarınızın kabul sebebidir. Yaptığınız güzel amelleri rehber edinerek ulu Allah’a iltica ederseniz-sığınırsanız-. Allah cc. hazretleri sizi içinde bulunduğunuz sıkıntıdan kurtaracaktır” buyurdular ve şu olayı anlattılar;

Hz. Musa A.S.in kavminden, Beni İsrail’den 3 kişi yol arkadaşı olup yolculuğa çıktılar? Bir dağa tırmandılar. Dağın yüzeyinde şiddetli bir yağmura tutuldular. Yollarının üzerinde bulunan bir mağaraya sığındılar. Yağmur kesilince yollarına devam edecekler. Şiddetli yağan yağmurun tesiri ile meydana gelen heyelan nedeni ile dağdan kopan büyük bir kaya mağaranın ağzını kapattı. Dışarı ile hiçbir iletişim imkânı kalmadı. Hiçbir kuvvet bizi buradan kurtaramaz. Ancak ve ancak Ulu Allah’ın bir mucizesi tecelli ederse biz kurtulabiliriz. Yoksa canlı canlı ölümümüzü bekleyeceğiz. Ne çareler düşündük ise bir fayda etmedi. Tek ümidimiz ulu Allah’a dua ile yalvarmak, onun yardımı ile buradan çıkmaktı, kurtulmaktı. Üç arkadaş bizim duadan başka bir çaremiz yoktur, öyleyse hayatımızda sırf Allah için yani ihlas ve samimiyetle Allah katında makbul olmuş, hayırlı bir amelimizi vesile aracı ederek Allah’a yalvaralım. Birimizin duasına diğerlerimiz Amin desin, böylece yüce Allah’ın yardımını celbedelim, diye karar verdiler. İçlerinden birisi ömründe yaptığı en hayırlı ve samimi amelini anlatmaya başladı.

(SÜRECEK)