Önce kumanda düğmesi çevirmeli elektrik anahtarları vardı. Bunlar duvarda çıkıntı yapar, görüntüleri ile göze batar ve arızası da bitmezdi.
40 sene kadar önce hoş görüntülü, kumanda düğmesinin bir tarafına basıldığında lambayı yakan, diğer tarafına basıldığında söndüren, sade düzenekli elektrik anahtarları çıktı. Arızası olmayan, üstelik ucuz olan bu anahtarlar kısa sürede yaygınlaştı.
Günler böyle geçip giderken; gazetelere resimli bir haber yansıdı. Habere göre; elini yıkadıktan sonra kurulamaya gerek görmeyen aceleci bir gencin, aşırı ıslak eliyle elektrik düğmesine basması ile cereyana kapılması; hiç beklenmeyen ölümü gerçekleştirmişti.
İlk elektrik anahtarlarının kumanda düğmelerinin eni 1 cm’den birazcık geniş, boyu 3 cm kadardı. Islak elle basılan bu küçük düğmenin yanından sızan su, anahtarlara gelen kablonun teline ulaşmış, iletken görevi yapmış ve beklenmedik can kaybına sebep olmuştu.
Bu olayı o zaman da yazı konusu yapmış, evimizdeki elektrik anahtarlarını, anahtarların yüzünü kaplayan kumanda düğmelilerle değiştirmiştim.
* * * *
Komşularımızdan birinin dairesinde bu anahtarlardan üç tanesinin değiştirilmeden kalmış olduğunu gördüm. Bu yazıyı yazmama neden olan o anahtarları değiştirmesi gerektiğini söyledim. O da “apartmanın yenilenmesine 2014 baharında başlanacak. O zaman zaten değişecektir” dedi.
Ben de “Değişim için beklenecek birkaç aylık zamanı; olabilecek kazanın bekleyeceğini nereden biliyorsun? Değiştir” dedim.
Okuyucularıma da kullandıkları yerde benzer durum varsa önerim; değiştirmeleridir. Çocukların ne yapacağı belli olmaz!
* * * *
YENİ YILIN NOTU:
Ünlü iş insanı Jak Kamhi’ye babası ve amcası, altın öğütlerde bulunmuşlar. Onlardan biri: “Sorun çıkmadan uyarıda bulun”
Ben de bu yazımla edindiğim eski bir bilgiye dayanarak yeni yılda ülkemize küçük bir uyarıda bulunmuş oldum.
Jak Kamhi’ye baba ve amcasının öğütlerinden ikisini daha sunuyorum. Bunlar daha çok iş ve üretim hayatını ilgilendiren öğütler.
•Başarıda süreç önemlidir. Sürat başarının bir anahtarıdır.
•Değişimi takip et ve uymaya çalış, aksi halde yok olursun.
Ülkemiz ve sayın okuyucularım için; başarılı, bereketli, mutlu bir yıl diliyorum. En güzel günler sizlerin olsun.