Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Barış, İskilip’te Kurban Bayramı tatilinde ve sonrasında “İshal” salgını olduğuna yönelik iddialara karşı basın toplantısı düzenledi.

Kurban Bayramı sonu itibariyle ishal ve karın ağrısı şikâyetiyle İskilip Devlet Hastanesi’ne yapılan başvurularda gözle görülür bir artış olduğunun doğru olduğunu dile getiren Barış, bu artışın “salgın” düzeyinde olmadığını ifade etti.

Artışın su kaynaklı olabileceğini düşünüp içme suyundan alınan numuneleri incelediklerini belirten Barış, içme suyunun gerekli standartları taşıdığını, herhangi bir salgın unsuruna rastlamadıklarını ifade etti. Gerekli tedbirlerin alındığını vurgulayan Barış, “İskilip ilçesiyle ilgili bayram tatili süresince ishal vakalarında bir miktar artış olduğu tespit edildi. Burada toplum sağlığı merkezimiz ve hastane yetkililerimiz gerekli tedbirleri aldı, gerekli araştırma ve incelemeleri yaptılar. Vakaların lokalizasyonu, sularla ilgili araştırma yapıldı. Sulardan alınan numuneler kimyasal ve bakterolojik olarak analizleri gerçekleştirildi. Suların standartlara uygun olduğu tespit edildi” ifadelerini kullandı.

Başvuru sayısının Kurban Bayramı tatili ve sonrasında arttığını, ancak yaklaşık 1 haftadır vaka sayılarının normale döndüğünü belirten Halk Sağlığı Müdürü Barış, “İskilip’te bayram tatili süresince gerçekleşmiş bir olaydır. Bayramdan sonra da artış devam etti ancak yaklaşık bir haftadır vakalar normal seviyelere indi. Şuan için bu konuda korkulacak bir şey yoktur” şeklinde konuştu.

Barış, hasta sayılarının kaç olduğuna yönelik soruyu ise net bir cevap vermekten kaçınarak şöyle dedi:

“Biz prensip olarak hastalıklarla ilgili sayı telaffuz etmiyoruz. Olayı sayı olarak değerlendirdiğinizde farklı bir boyuta taşınıyor. Sayı ifade etmek vatandaş içerisinde gereksiz paniğe ve endişeye neden olabiliyor. Çok aşırı derecede büyük rakamlar bulunmuyor. En yoğun olduğu günlerde 150, 200 civarında vaka başvurmuş. Bu, İskilip’in nüfusunu dikkate aldığımızda çok da büyük bir rakam değil. Bir artış olduğu doğru, ancak buna bir salgın denemez. Salgın olduğu yönünde de çok net bir delil yok. Çünkü sularla ilgili yapılan tetkikler, hastalardan alınan kanlarda da farklı yapılanmalar söz konusu değil. Muhtemelen viral kaynaklı ve mevsimsel bir atak olduğunu düşünüyoruz.”(Yusuf ÇINAR)

Editör: TE Bilisim