Özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde terör örgütünün toprak altına yerleştirdiği patlayıcı maddelerin tespiti için üretilen ve havadan görüntüleme sistemiyle toprağın 30 metre altının adeta röntgenini çeken TORUK-103 isimli alet Çorum’un İskilip İlçesi’nde de denendi.

Çorum’un İskilip ilçesinde yapılan çalışmalar neticesinde yaşanan selle birlikte kapanan çeşmeye gelen su rezervi “Toruk” isimli cihaz sayesinde ortaya çıkarıldı.

TORUK-101, TORUK-102, TORUK-103 modelleriyle toprağın 30 metre altındaki patlayıcı maddeleri bile tespit etmeye yarayan sistemi tanıtan İDEM Teknoloji Genel Müdürü İdris Özdemir, “Çorum’un İskilip ilçesinde bir su rezervinin olup olmadığının taramasını yaptık. Bölgedeki arkadaşlarımız, burada bir çeşme olduğunu ve selle birlikte bu çeşmenin kapandığını, yerini bulamadıklarını söylediler. Buna istinaden bir çalışma yaptık. 2000-3000 arasındaki değerlerin üzerinde bir değer olan 800-4600 arasındaki değerleri gördük.

4600 değeri oradaki çeşmenin sahip olduğu toprak altındaki yapıyı gösteriyor. 800 değerimizde ise suyun kaynak noktasını görebiliyoruz. Ayrıca buradaki selden dolayı bu çeşmenin kaya yapısının kaydığını, bölgeden gelen suyun sızıp yayıldığını ve o bölgedeki ıslaklığın boyutunu görebiliyoruz” diye konuştu.

Projenin başlangıç aşamasını anlatan İDEM Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Ünal ise TORUK-103 cihazında drone kullanılarak havadan görüntülemede toprağın 30 metre altının görüntülenebildiğini belirterek, “Drone’u öncelikle belli bir mesafe kaldırmanız gerekiyor. Hava şartlarını ve üzerindeki ağırlığı da göz önüne aldığımız zaman bunun hareket imkanı veya terör örgütlerinin bunu gördüğü anda imha etme düşüncesinin çok basit olabileceğini düşünün. Drone ne kadar yükseğe çıkabilirse çıksın, yukarı kalkıp hedef noktası olarak aldığı nokta arasındaki boşluk değil, toprağı veya bir yapıyı gördüğü andan itibaren 30 metrelik alanın taramasını yapıyor” dedi. (İHA)

Editör: TE Bilisim