Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezi olan keşkek bu yıl da sofralarda yerini aldı. İskilip’in her mahallesinde bulunan Keşkek Fırınları bu geleneğe şahitlik etmeye devam ederken her akşam dolup taşıyor. UNESCO’nun ‘somut olmayan kültürel miras’ listesinde yer alan keşkeğin 8 saatlik lezzet yolculuğu iftar sofralarında sonlanıyor.
İskilip Keşkeği’nin şöhretini artık neredeyse tüm Türkiye biliyor. İskilip’in özgü yemeklerinden olan keşkek, meşhur İskilip Dolması’ndan sonra kentin en uzun pişen ikinci yöresel yemeği özelliğini de taşıyor.
İlçede keşkeğin Ramazan ayının vazgeçilmezi olması nedeniyle fırın sahipleri de çeşitli yollarla müşterileri kendine çekmeye çalışıyor. Hemen hemen her mahallede bulunan fırın sahipleri, keşkeklerin kendilerinde yapılması için vatandaşlara çeşitli fırsatlar sunuyor. Bazı fırınlar para karşılığı yerine odun karşılığında fırında keşkek pişiriyor. Bazı fırınlar da keşkeği evlerden toplayıp evlere teslim ediyor.
Ramazan ayı içerisinde Çorum ve Ankara’ya keşkek servisi yapılıyor. Özellikle Çorum’a her gün keşkek servis ediliyor. Bazı vatandaşlar özel araçlarıyla ilçeye gelerek keşkek alıp dönüyor. Keşkeğin bu kadar ilgi görmesi en çok fırın sahiplerine yarıyor. Yılda bir ay çalışan keşkek fırınları bu ayı en karlı şekilde kapatmak için her türlü imkanı sağlamaya çalışıyor.
(İHA)

Editör: TE Bilisim