DSİ’nin Çorum’a yaptığı yatırımlarla mümbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşları içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerde ki taşkın riskini azaltmaya devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, Çorum’da tarımın gelişmesindeki etkenlerden en önemlisinin su yapıları olduğu ifade edildi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “İskilip-Derekarkın Göleti” projesi kapsamında İskilip’in de nasibini aldığının belirtildiği açıklamada şöyle denildi:

“Çorum ilimizde 2003-2019 yılları arasında tamamlanan ve tamamlanacak projeler ile 3.446.170 dekar zirai alanın sulamaya açılması, sulamaya açılan alanlardan 1.583.467.300 TL gelir artışı sağlanması,120.000 kişiye ilave içmesuyu temin edilmesi, 58 adet yerleşim yerinin taşkınlardan korunması, HES’lerin kurulu gücünün 47 MW’a çıkarılması ve 150 milyon kWh yıllık hidroelektrik enerjisi üretimi hedeflenmektedir.

Derekargın Göleti temelden 55,00 m yükseklikte,318,36 m kret uzunluğunda, merkezi kil çekirdekli kum-çakıl dolgu tipinde yapılmıştır.

DSİ 5.Bölge Müdürlüğüne bağlı DSİ 54.Şube Müdürlüğü kontrol ağında bulunan Çorum-İskilip-Derekargın Göleti inşaatı % 85 aşamasına gelinmiştir. DSİ 54.Şube Müdürlüğü İnşaat Mühendisi Cuma Özler tarafından kontrollüğü yürütülmektedir.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim