“Ekmek parası”

Bu konuyu konuşmayan kaldı mı diye merak ettim. Tanıdık tanımadık kime sorarsanız sorun; günlerdir bu konuyu konuştuğunu, çok üzüldüğünü söyleyecek. Uyku uyuyamadığını, ölen işçilerin geceleri rüyalarına girdiğini söyleyenler çıkacak. Yetmedi basından, televizyondan bu gelişmeleri yakından izlediğini söyleyecek. Duyduklarına kendi yorumlarını katıp; aykırı düşünenleri eleştirirken yandaşlarını savunacaklar.
Bana kalırsa asıl konuşması gerekenler hiç konuşmadı. Onlara kimse ne düşündüğünü sormadı. Teknolojinin getirdiği bütün nimetlerden yararlanıyoruz. Ancak, o teknolojiyi yönlendiren bilim insanlarını dinlemiyoruz. Ülkemizde maden mühendisliği alanında dört yıllık eğitim veren fakültelerin dekanları suskun. Sayısı yüz elliyi bulan (belki daha fazla; merak etmediğim için araştırmadım) üniversitelerimizin rektörleri, profesör doktorları, profları, bilmem neleri suskun. Sanki dillerini kediler yemiş.
Zavallı, acınacak kediler… Her olayın suçlusu onlar olmuş.
Neden maden mühendisleri suskun? Neden maden mühendislerini yetiştiren fakülteler, onların bağlı olduğu üniversitelerin yetkilileri suskun? Bildiklerini mezara mı götürecekler?
Onlardan birileri çıkıp “Ey son model cep telefonu kullananlar, oyun oynamak için en pahalı bilgisayarı satın alanlar, banka kartı kullananlar, evlerinde bilmem ne model ince ekran televizyonlarda uydu antenleri yardımıyla başka ülkelerin televizyon kanallarını izleyenler… En pahalı araçları kullananlar; bozulan, modası geçen her eşyanın yerine yenisini alanlar…”
Birazcık ta o gelişmeleri sağlayan insanları yetiştirenleri dinleyin. Onları ciddiye almıyorsanız onların yetiştirdiği öğrencilerini dinleyin. Onlara da güvenmiyorsanız yabancı ülkelerden uzmanlar getirin.
Usta şair Mehmet Akif’in dizeleri aklıma geldi. Kim bilir belki yarın; belki yarından da yakın bir zamanda ülkemizde yer alan bir maden ocağında benzer olaylar olabilir. Daha büyük acılar yaşanabilir. Bu acıları en aza indiren ülkeler var. Onlar bilim insanlarını dinliyor. O ülkelerde maden ocaklarını maden mühendisleri yönetiyor.
Bunları boş verelim. Pazar günü televizyon kanallarının birinde farklı bir haber yer aldı. Ülkemizde yer alan bir maden ocağında çalıştırılmak üzere yeni işçiler alınacakmış. Yetkilileri şaşırtan sayıda bir başvuru olmuş.
Laf aramızda madende ölen işçilerin yerine çok yakın bir zamanda yeni işçiler alınacak. Haberiniz olsun.