Son zamanlarda işletmelere o kadar çok yasal düzenlemeler geldi ki, ne yapacaklarını şaşırdılar. Bu yazımı okuyan işletme sahiplerinin yeter artık dediğini duyar gibiyim. Aslında karşı çıktığımız uygulamalar değil, fakat uygulamaların peş peşe gelmesi ve hepsinin bir maliyet yükü oluşturmaları işletmelerimizi sıkıntıya sokmaktadır.

İşçi çalıştıran tüm işyerleri ki apartmanlar yöneticilikleri dahil, iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştıracaklar ya da bu hizmetin tamamını veya bir kısmını “ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden” hizmet olarak alacaklar.

Bu uygulama;

 

* Çalışan sayısı 50’nin üzerinde olan işyerlerinde 30 Aralık 2012 tarihi itibariyle

 

* Çalışan sayısı 50’nin altında olan “tehlikeli ve çok tehlikeli” sınıftaki işyerlerinde, 30 Haziran 2013 tarihinden itibaren

 

* Kamu kurumları ile çalışan sayısı 50’nin altında olan bu kategoriye apartmanlar dahil “az tehlikeli” işyerlerinde, 30 Haziran 2014 tarihinden itibaren başladı ve başlayacak.

 İşyeri Hekimi ve sağlık personeli ile iş sağlığı güvenliği uzmanı çalıştırmak yada bu hizmeti dışarıdan satın almak zorunda, bu zorunluluğa uymaz ise “her ay için 12.500 lira” idari para cezası kesilecek,  ancak cezanın yıllık tutarı  150 bin lira'yı aşmayacak.

 

Bu kapsamda işçi çalıştıran işyerleri neler yapacak bir bakalım;

 

1.Risk Değerlendirmesi ve Acil Eylem Planı

 

Bir çok işletme “risk değerlendirmesi” ile ilgili uygulamanın başladığının farkında bile değil! Halbuki, 30 Aralık 2012 tarihi itibariyle risk değerlemesi uygulaması başladı. Risk değerlendirmesi yaptırmayan işyerleri ve apartmanlar yönetimleri  “Ocak ayı için 3.234 TL” ceza kesilecek, devam eden aylarda da yaptırılmaması halinde her ay için 4.851 TL ceza yazılacaktır.

 

2.Eğitim Vermeyene Ceza

 

30 Aralık 2012 itibariyle yürürlüğe giren diğer bir zorunluluk da işyerinde yapılan risk değerlemesi ve acil eylem planı sonrası ortaya çıkan noksanlıkların giderilmesi ve bu risklere karşı çalışanlara gerekli eğitimlerin verilmesi hususudur. Bu zorunluluğu yerine getirmeyen işyerlerine ise her işçi için 1.078 TL idari para cezası kesilecektir.

 

Eğitimlerin ilki çalışma hayatı ile ilgili mevzuat ve çalışanların sorumluluklarının anlatıldığı konularından,  İkincisi meslek hastalıkları, ilk yardım ve kurtarma konularından,  Üçüncüsü ise  teknik konular içeriğinde kimyasal ve fiziksel risk konularından verilecektir.

 İşverenler işçilerine vermek zorunda oldukları bu eğitimleri,  meslek kuruluşlarından, ortak sağlık güvenlik birimlerinden, iş sağlığı güvenliği uzmanlığı veya işyeri hekimliği eğitim kurumlarından,  işçi ve işveren sendikalarından  alabileceklerdir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında kısaca değinmeye çalıştığım bu iki uygulama konusunun dahi cezai müeyyidelerinin ne kadar ağır olduğunu işçi sayısı çok olan işletmeler için tahmin etmek zor olmasa gerek.

Bu yüzden en kısa zamanda ya işletmemiz içinde iş sağlığı ve güvenliği birimlerini oluşturacağız yada bu hizmeti en iyi veren bir iş sağlığı ve güvenliği şirketi ile anlaşma yapacağız.