İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeler yoğun olarak işletmeleri 2013 yılı içinde oldukça meşgul etti. İşletmelere alt yapılarını oluşturmaları açısından kanunun bazı hükümleri 2014 yılına uzatıldı. Ancak bu süre de yaklaştı önümüzdeki 1.5 ay içerisinde işletmeler iş sağlığı ve güvenliği kapsamında bazı işlemlerini gerçekleştirmek zorunda.Bu işlemler ile ilgili genel anlamda neler yapılması gerekiyor bir hatırlatma yapalım.

İş Sağlığı Güvenliği Uygulamaları

İş yerinizde çalışan işçi sayınız 50 üzeri ise 31.12.2012 tarihine kadar; İş Güvenliği Uzmanı, İş Yeri Hekimi ve yardımcı sağlık elemanı istihdam etmeniz veya bu hizmetlerin tamamını veren bakanlıkça yetkilendirilmiş Ortak Sağlık Birimleri ile sözleşme yapmanız ve iş yeriniz için RİSK değerlendirme analizi ve Acil Durum Planları yaptırmanız ya da yapmanız gerekmekteydi.

İş yerinizde çalışan işçi sayınız 50 işçinin altında olup İş Kolu Nace Kodunuz 26.12.2012 tarihli resmi gazetede yayımlanan tebliğde belirtilen tehlikeli - çok tehlikeli iş kapsamında ise 31.12.2012 tarihine kadar iş yeriniz için RİSK değerlendirme analizi ve Acil Durum Planları yaptırmanız yada yaptırmış olmalıydınız, ayrıca 01.01.2014 tarihine kadar İş Güvenliği Uzmanı, İş Yeri Hekimi ve yardımcı sağlık elemanı istihdam etmeniz veya bu hizmetlerin tamamını veren bakanlıkça yetkilendirilmiş Ortak Sağlık Birimleri ile sözleşme yapmanız gerekmektedir.

İş yerinizde çalışan işçi sayınız 50 işçinin altında olup İş Kolu Nace Kodunuz 26.12.2012 tarihli resmi gazetede yayımlanan tebliğde belirtilen Az Tehlikeli işler kapsamında ise 31.12.2012 tarihine kadar iş yeriniz için RİSK değerlendirme analizi ve Acil Durum Planları yaptırmış yada yapmış olmanız gerekmektedir. Diğer yandan 01.07.2016 tarihine kadar İş Güvenliği Uzmanı, İş Yeri Hekimi ve yardımcı sağlık elemanı istihdam etmeniz veya bu hizmetlerin tamamını veren bakanlıkça yetkilendirilmiş Ortak Sağlık Birimleri ile sözleşme yapmanız gerekmektedir.

İş Sağlığı Güvenliği Eğitimleri

Yine iş sağlığı ve güvenliği kapsamında işçilere iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri tarafından, bazı eğitimlerin verilmesi gerekmektedir. İşletmeler; 

* Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az bir defa on altı saatten az olmamak üzere,

* Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir defa on iki saatten az olmamak üzere,

* Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir defa sekiz saatten az olmamak üzere, çalışanlarınıza eğitim verdirmek zorundasınız. 

Bu eğitimler, İşçi, işveren ve kamu görevlileri kuruluşları veya bu kuruluşlarca kurulan eğitim vakıfları ve ortaklaşa oluşturdukları eğitim merkezleri, üniversiteler, kamu kurumlarının eğitim birimleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile Bakanlıkça yetkilendirilmiş eğitim kurumları ve ortak sağlık ve güvenlik birimleri tarafından, iş güvenliği uzmanları ve hekimleri tarafından verilebilecek,  belgelenecek ve işçilerin özlük dosyalarında muhafaza edilecektir.

Eğitim verilmeyen her ay için işçi başına 2013 yılı için 1.078 TL idari para cezası uygulanacaktır. Yani eğitimlerinizi verdirdikten sonra belgelere yazılacak eğitimlerin bir an önce verilmesi idari para cezasından sizi koruyacaktır.