Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen liglerin 12 Haziran’da yeniden başlayacağını açıkladı. Bu karara sevinen ve doğru bulan da var, “yanlış” deyip eleştiren de. Öyle ya da böyle, ligler oynanacak. Ancak, virüse karşı alınan ya da alınacak tedbirler yeterli mi derseniz, işte o büyük bir soru işareti. Hele de alt ligler için durum çok vahim. TFF Sağlık Kurulu’nun hazırladığı “Futbola Dönüş Protokolü”nün de alt liglerde uygulanması pek mümkün görünmüyor.

TFF Başkanı Nihat Özdemir’in açıklamalarını dinledim. Açıklamanın anlaşılabilir tek yanı, liglerin 12 Haziran’da başlayacak olması. Gerçi Başkan konuşmasında “Şimdilik” ifadesini kullanıyor. Acaba o damı net değil? Bunun dışında kaygıları giderecek net bir bilgi yok. Gördüğüm kadarıyla, bugüne kadar üvey evlat muamelesi gören alt ligler yine yok sayılmış.

Benim liglerle ilgili düşüncem belli. Düşme kaldırılsın, mevcut haliyle tescil edilsin. Özellikle alt liglerde de bu düşünce hakimdi. Zaten Federasyon Başkanı Nihat Özdemir de açıklamasında söyledi. “2.ve 3.liglerdeki 90 takımın 73’ü liglerin oynanmasını istemiyor” dedi.

Futbol temaslı bir oyun. Diyelim ki, bir futbolcunun testi pozitif çıktı. O zaman ne olacak? Tüm takım karantinaya alındı. Sonraki maça nasıl çıkacak? Bunun sorumlusu kim? TFF’ye göre bu sorunun cevabı yok. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya göre ise federasyon. Bakan Koca, bu konuda topu federasyona attı. Dedi ki, “Tedbirler noktasında federasyon bu kararı alabiliyorsa, sorumluluk da onlarındır.”

Gelinen nokta, liglerin başlamasının ön koşulu olan “Sağlık Protokolü”nün bile kesinleşmediğini görüyoruz. Kaldı ki, bu protokolün uygulanması çok zor. Yani özetle, özellikle alt liglerle ilgili sıkıntı büyük. Kulüplerin içerisinde bulunduğu ekonomik sorunları geçtim, sağlık açısından endişelerim had safhada. Öyle ki, “Ya bir futbolcunun testi pozitif çıkarsa ne olacak?” sorusunun cevabı “İnşallah çıkmaz”dan öteye gitmiyor.

Peki, ne yapılabilirdi? Mademki, ligler oynatılacak ve maçlar seyircisiz olacak, o zaman deplasmana gitmenin de bir mantığı yok. Maçlar tek merkezde oynanabilir, TFF de tüm tedbirleri kendisi alabilirdi.

Mademki bu illetten bir an evvel kurtulmamız gerekiyor, zaruri olmayan tüm faaliyetler durdurulmalı. Ha, şu durumda futbol çok zaruri diyorsanız da saygı duymaktan başka yapacak bir şey yok.