19 Mayıs 2015 günlü gazetemizin manşetinde “Vaat değil somut proje” şeklinde Çorumluların beklentilerini ifade etmeye çalışmış, ertesi gün Çorum’a gelecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “hızlı tren” ve “yük taşımacılığı”nı kapsayacak demiryolu projesi ile ilgili somut bir tarih açıklaması temennisinde bulunmuştuk.
Başbakan ise, Merzifon Havaalanı’na Çorum’un adının da verileceğini müjdeledikten sonra, Kuzey ile Güney bağlantısını sağlayacak hızlı tren hattının planlandığını anlatıp, “Hızlı tren Çorum’dan geçecek, Çorum’dan!” demekle yetinmişti.
Bu, Çorumluların beklentisini karşılayan bir söz değildi, ama Çorum milletvekillerimizin sözlerine güvenerek, “tatmin edici” bir açıklama yapılmamış olmasının yarattığı hayal kırıklığını fazla öne çıkarmamaya özen gösterdik.
Bugün de, milletvekillerimize güvenimizi ve inancımızı koruyoruz.
Çorum’un, asırlık özlemi “demiryolu”na, en geç “Cumhuriyetin 100. Yılı” hedefleri çerçevesinde kavuşacağı umudunu taşıyoruz.
*
AKP’nin iki milletvekili (Salim Uslu ve Cahit Bağcı) parlamentoda Çorum’u temsil etmeye devam ediyorlar. CHP Milletvekili Tufan Köse de, ikinci dönemini yaşayacak.
Her üçünün de, Çorum’un beklentisi olan büyük projeler konusunda son derece samimi ve duyarlı olduklarından hiç kuşkum yok.
Yine, rahmetli İhsan Ağabeyimin ve Edebiyat Öğretmenim Sevgi Kalyoncu Ceritoğlu’nun kızları olan Çorum’un yeni milletvekili İlksen Kurt’un da, aynı duyarlılığı göstereceğinden eminim.
Başka illerden milletvekili seçilen hemşehrilerimin bir kısmıyla telefon görüşmesi yaptım, diğerlerini mesaj göndererek kutladım: AKP’den Feyzullah Kıyıklık, Naci Bostancı, Naci Ağbal, Murat Alparslan, CHP’den İhsan Özkes, Prof.Dr. Mustafa Akaydın, Ali Haydar Hakverdi.
Çorumlu olmamakla birlikte “Çorum dostu” iki milletvekili; CHP’den Mustafa Balbay ve MHP’den Mustafa Canlı ile de telefonla görüştüm.
Hepsi de, Çorum için üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını söylediler.
Hatta değerli dost Prof. Akaydın, “Tufan Köse’ye, CHP’den ikinci Çorum milletvekili gibi katkıda bulunmaya çalışacağım” deme inceliğini gösterdi.
Başkaca destekler de bulunabilecektir, ama daha ilk elde ediyor 13 milletvekili…
Onun için diyoruz ki, bu dönem Ankara’da, Çorum’un sorunlarını daha güçlü biçimde sahiplenecek bir parlamenter grubuna sahip olacağız.
*
Bir dönem Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde “Çorum sorunları” toplantıları yapılıp, eksikler, ihtiyaçlar, beklentiler ortaya konulmuş, gerek ekonomi yönetimine, gerekse ekonomi basınına Çorum’un sesi duyurulmaya çalışılmıştı.
Dün, Çorum’un gerçek anlamda bir “Demokratik Platform”a ihtiyacının olduğunu vurgulamaya çalışırken de, aklımızın bir köşesinde, böyle bir oluşuma TSO’nun önderlik edebileceği görüşü vardı.
Gerçekten, yeni dönemin ruhu “uzlaşma”yı işaret ediyorsa, tarihin ilk yazılı barış antlaşmasına imza atmış Hititlerin başkenti Çorum’un “barış kenti” unvanını -hatta dünyada- en fazla hak eden kent olduğu görüşümüzü burada bir kez daha tekrarlayıp, hemşehrilerimize şu çağrıyı yapmayı görev sayıyoruz:
Haydi Çorumlular !
Gün bu gün, zaman bu zamandır. Siyasi partilerimizle, meslek kuruluşlarımızla, demokratik toplum kuruluşlarımızla ve birer birer tüm hemşehrilerimizle, Çorum ortak paydasında bir araya gelelim ve bu toplumsal sinerjiyi, Çorum’u, 21. yüzyılın barış, kültür, sanat kenti, bölgenin sanayi, ticaret, eğitim ve sağlık merkezi olarak tescil ettirme yolunda harekete geçirelim.
İnanırsak başarırız.
Ben inanıyorum.
Mehmet YOLYAPAR