Ben imam hatip okullarının açılışını, ne heyecanlarla açıldığını bilebiliyorum.

Bizim ailemiz 1953’de Hoyhoy’daki (mülkiyeti rahmetlik dayım İsmet Mat’tan annem Münevver Çenesiz’e ve eşi Lütfiye Mat’a miras kalan)  bağı imam hatip okuluna bağışlamışlar. Onlar da bu bağı o tarihte 2.000 bin liraya satıp okulun inşaatlarında kullanmışlardı. O tarihlerde bir amele yevmiyesi 3 lira civarındaydı sanıyorum.

İmam hatip okulları 1948 yılında, o zamanlar yeterli derecede din adamı, imam ve neredeyse cenaze yıkayacak hoca bulunmaması sebebiyle kurulmuştur.

Bize şimdiye kadar hep imam hatip okulları sadece imam yetiştirmek için açılmış diye tanıtıldı. Hala da öyle tanıtılıyor.

Ben de işin iç yüzünü, ne olduğunu daha yeni, ramazanda teravihten sonra arkadaşlarla yaptığımız sohbetlerden öğrendim.

İşin aslı öyle değilmiş, eksiksiz bütün derslerin yanında Arapça, Kur’an okuma ve hitap edebilme kabiliyetine sahip çocuklar yetiştirmek amaçlanmış. Yani hakkıyla bir imam hatip okulunu bitirebilmek öyle çoğunun sandığı gibi kolay bir eğitim değil.

İmam hatip okulları sadece imam yetiştirmek için değil modern bilgilerin yanında dini bilgeleri de tam olan doktor, mühendis, hâkim, savcı gibi yüksek tahsilli insanlar yetiştirmek için açılmıştır.

Teravihten sonra arkadaşlarla yaptığımız sohbetlerden öğrendiğim bu meseleyi Sayın Hayrettin Karaman hocamız bir konuşmasında güzelce anlatmış. Dinleyen bir arkadaşımız da öğrendiklerini bize nakletti.

Ama bu gerçeği bu güne kadar ne milli eğitim bakanlığı, ne diyanet işleri başkanlığı,  ne müftülerimiz ve de ne acıdır ki bu okullardan mezun olanlar halka anlatabilmiş değillerdir. Bu konu enine boyuna halka anlatılmalıdır.

1948 yılında kurulan bu okullarda aradan geçen zamanla birlikte okuyan öğrenci sayısı da çoğaldı. Bir süre sonra imam açığı da giderilince rahmetlik Erbakan ve yine rahmetlik Ecevit hükümetleri döneminde bu okullar İmam hatip lisesi yapılarak diğer öğrencilerle eşit haklar tanındı. Sonraki senelerde üniversiteye girişlerde getirilen katsayı vs. gibi bazı uygulamalar da şu son günlerde yapılan düzenlemelerle kaldırılmış ve bu okullarda okuyan öğrenciler de diğer öğrencilerle aynı haklara kavuşturulmuştur.

Saygı ve sevgilerimle.