Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Arolat’ın, 30 Haziran Perşembe günkü -Çorum’la ilgili- yazısını, kendisinin de onayıyla aynı gün eşzamanlı olarak yayınladık.

Yazıyı, “Çorum için 1980’lerde öngördüklerimiz hayata geçiyor, savunma sanayi geliyor” manşetiyle okurlarımıza sunduk.

Prof.Dr. Kenan Mortan da, 1985’ten itibaren Çorum ekonomisi ile yakından ilgilendiklerini ve sık sık Çorum’a geldiklerini anlatırken, o yıllarda Çorum için ileri teknoloji içeren savunma sanayiini işaret ettiklerini vurguladı.

*

Çorum’un sanayileşme yoluna yeni yeni girdiği o yıllarda, sanayi altyapısının ve girişimcilerin sermaye güçlerinin buna yeterli olmadığını tahmin etmek zor değil. Dolayısıyla, bu yatırımların devletten istenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Yine tahmin ediyoruz ki, gazetemiz ÇORUM HABER de, Çorum’un tüm ileri gelenleri de, “daha ulaşılabilir” ve siyaseten “sözü alınmış” olduğu için Şeker Fabrikası üzerinde yoğunlaşmışlar.

Gazete arşivlerimiz duruyor; ÇORUM HABER Şeker Fabrikası’nı Çorum’a kazandırmak için Türkiye’ye örnek teşkil edecek bir kamuoyu oluşturma mücadelesi vermiş ve başarmış.

*

Ekonomistlerin belirttiği gibi şeker üretimi eski bir teknoloji…Ama, Çorumlu sanayiciler, “savunma” sektöründe olmasa bile, ileri teknolojiye ulaşma çabasını hep sürdürmüşler ve bugün Çorum, altın işleme, makina imalat ve döküm gibi sektörlerde Türkiye’nin zirvesine ulaşmış durumdalar.

Bu gelişmeyi de, savunma sektörüne açılım takip ediyor.

Alapala Makina’nın Roketsan’la çalışmaya başladığını biliyoruz. Sungurlu’ya fişek fabrikası yapılıyor. Ahlatcı Holding de dev bir yatırımı, 100 milyon dolarlık barut fabrikası projesini kamuoyuna açıkladı.

*

Çorum ekonomisine 1980’lerde yön vermeye çalışan ünlü ekonomistlerin dediğine, biraz geç de olsa gelmiş oluyoruz.

Ama, İbrahim Tatlıses’in “Urfa’da Oxford vardı da biz mi gitmedik!” dediği gibi, Çorum’u yönetenlerin ve Çorumlu girişimcilerin, ellerini uzattıklarında ulaşabilecekleri bir savunma sektörünün o zaman için elde olmadığı gerçeğini de kabul etmek gerekiyor.

Sonuç olarak Çorum, ileri teknolojiyi de sahiplenerek sanayileşme yolculuğunu sürdürüyor.

Mensubu olduğum ÇORUM HABER de, kurulduğu günden beri olduğu gibi, yine Çorum’un sanayileşmesinin “kamuoyu oluşturma işleviyle” destekçisi, savunucusu ve neredeyse sözcüsü…

Elbette gururlanıyoruz.

Ve bu doğrultuda, bir nevi kendi kendimizi şarj ediyoruz.