TEMA’nın açıklaması olmasa, dünün, yani 17 Haziran’ın “Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü” olduğunu bilemeyecektik.

Bilindiği üzere, ülkemizde her günün, her haftanın bir adı var. Dolayısıyla bu özel günleri takip etmek de hayli güçleşti. Ama, düne adını veren günü, en anlamlı ve bilinçle kutlanması gereken günler sıralamasında en başlara yazabiliriz.

Zira, iklim değişikliği, kuraklık, gölleşme, insanlığın geleceğini tehdit eden en büyük tehlike.

*

Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi, insanlık için gıda krizinin kapıda olduğunu gösterdi. Bilim insanları, konuyla ilgilenenler bunun farkındaydı, ama 2022, bu gerçeğin milyarlarca insan tarafından görüldüğü, anlaşıldığı bir yıl oldu.

*

DÜNYA Gazetesi’nin dünkü haberine göre, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, kuraklıktan en fazla etkilenecek sektörün tarım olacağına dikkat çekerek, “kuraklığın doğal afet statüsüne alınması” çağrısında bulundu.

Deniz Ataç, 1970-2019 yılları arasında görülen doğal afetlerin yarısını kuraklığın oluşturduğunu, bu nedenle aynı dönemde 650 milyon insanın yaşamını yitirdiğini, ölümlerin yüzde 90’ının da iklimin kurak ve yarı kurak olduğu gelişmekte olan ülkelerde meydana geldiğini vurguladı.

Ülkemizde geçen yıl 65 ilde kuraklığa bağlı önemli verim kayıpları olduğuna da dikkat çeken TEMA Başkanı, kıt olan su kaynaklarımızı korumak ve verimli kullanmak için yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu da söyledi.

Ülkemizin ve insanlığın geleceği açısından iklim değişikliği o kadar önemli ki, bu konudaki uyarıları ve önerileri atlayıp geçemiyoruz.

*

Yarın Babalar Günü…

Kadına şiddet, çocuğun istismarı gibi “insanlık suçu” işleyenleri ayırarak, geriye kalan tüm babaların gününü kutluyoruz.

Haklarını ödeyemeyiz.

Yaşayanlara saygı, şükran ve sağlıklı uzun ömür dileği…

Aramızdan ayrılmışlara Allah’tan rahmet…