Paris toplantısı gerekli idi. Tavır ve mesajlar faullü çıktı. Yeni gerginlikler yaratmaya dönük görünüyor.
Başlığa da aldık, ifade özgürlüğüne saygılı olalım, ama ifade özürlüğü de inanç özgürlüğüne saygılı olsun.
Toplantıdan çıkan mesajlardan ikisi yeni işler açacak nitelikte.
“Korkmuyorlarmış”… Korkma da, söylemenin gereği ne ?
Ayrıca “Aklı başında insanlar; ölümü hiçe sayanlara korkmadıklarını söylemeye kalkarlarsa, akılları arızalıdır.”
“ İfade özgürlüğünden taviz vermeyip, karikatür konusunu aynı yönde sürdüreceklermiş.”
İyi de burada bir eksiklik yok mu?
Belçika mahkemeleri, Sabancı suikastına bulaşmış Fehriye Erdal’ı yeniden yargılar gibi yapıp, haspanın zafer işareti yapışını gösterseler de küfür etme ihtiyacımızı yerine getirsek…
**-**
İlahiyatçı Prof. Dr. İlhami Güler ile T24 sitesinde Hazal Özvarış’ın yaptığı söyleşide, İlhami Güler şöyle diyor: “ Ben meşrulaştırmıyorum, önce anlama çalışıyorum… Ben diyorum ki, dürüstlük önce bu işi yapan adamların niçin bu halet-i ruhiye ye girdiğini anlamaktan geçer. Siz bunu anlamayıp olayın sonucunu lanetliyorsanız, burada bir iki yüzlülük var. İsrail’in, Guantanamo’yu, Maliki ile birlikte iş birliği halindeki ABD’yi, Esed’i, insansız uçakları, gemilerden atılan füzeleri düşünün. Bunun karşısındaki masum çocuklar da ellerine ne geçerse onunla karşılık veriyor.”
Hocama “ağzına sağlık” dedikten sonra konuyu Amerika’nın keşfinden sonraki geçmişe ve ne zaman geleceği belirsiz geleceğe taşıyacağım. Sürekli çözüm isteniyorsa böyle olması gerekiyor.
Şu andaki olan Fransız-Arap olayına indirgenebilir.
Avrupalının çok kötü sabıkası var. Gelecekte zenci Afrikalılarla daha şiddetli olayların oluşması olasıdır.
Portekizlilerin başlattığı insan ticareti kadar rezalet olabilir mi?
Afrika ülkeleri uyanıyor ve gelişiyorlar. 35 sene önce siyah - beyaz televizyonda “kökler dizisi” gibi siyah ırka beyazların reva gördüğü rezaleti, o insanların torunları bugün farkına varıp bir araya gelerek, güçlenip bilinçlendikten sonra davranışlarının ne olacağını bu günden bilemeyiz.
Avrupalılar bu gün Müslüman-Hıristiyan anlaşmazlığı gibi görünen olayın çok daha geniş kapsamlı olduğunu düşünüp; bu günden önlem almalıdır. Bu önlemler tarafların tamamının yararına olacaktır.
Çare; tarafların içinden seçilen ilim adamlarının birlikte çalışması, raporlarının hazırlanması, raporların toplantılarla irdelenip gerekenin yapılmasındadır. Paris’te yapılan toplantı gibiler gereklidir. Ama yetmez. O toplantılar duygusal kısımda belki tatmin eder. Ama bu olayın ilmi ve tarihi kısmını irdelemek işin esasındadır.
• Son söz; terör dünyanın en kötü olaylarının başında gelir. Hiç olmaması için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.
• Teröristte akıl ve mantık aramak sonuç vermez ama terörü tahrik edecek eylem ve söylemlerde bulunmak son derece yanlış, gereksiz ve tehlikeli olaydır.
En güzel günler sizlerin olsun.