Yine bir güz geldi, kış ta yavaş yavaş iyisinden kendini göstermeye başladı. Ağaçlar yapraklarını döktü, sanki öldü!  Biliyoruz ki bu solan, sönen ağaçlar baharda yeniden canlanacak, yeniden yeşerecekler.

Yine her gün akşam oluyor ortalık kararıyor sabah olunca da etraf aydınlanıyor. Çark misali bir düzen sürekli işliyor.

Dünyada insanların bir sürü icatları var. Uçak, füze, uzay mekiği bunların en hızlıları.  Ama yüce Allah’ın insanın beynine verdiği bir hız var ki bunların hızı onun yanında çok geride kalıyor “DÜŞÜNCE”

Evet, insanoğlunun düşünce hızı öyle muhteşem öyle göz kamaştırıcı ki, bir saniyede İngiltere’de, Afrika’da, isteyene de Kâbe’de tavafta.

Şimdi bunları bilmeyen mi var diyeceksiniz. Tabii pek çoğumuz biliyoruz ama işte bu çark misali sürekli dönen muhteşem düzenin sahibi kimdir, onu bilmeyenler az da olsa var.

Şu dünyanın düzenine bak. Hiçbir şey vaktinden geri kalmıyor vakti gelince hiç aksamadan yerine geliyor. Bütün her şey vakti gelince doğuyor, vakti gelince de ölüyor.

Yukarda bahsetmiştim, ağaçlar ölecek sonra baharda tekrar canlanacak diye, demek ağaçlar kadar bile olamayacak insanoğlu öyle mi? Doğacak, yaşayacak, sonra ölüp gidecek, toprak olacak her şey bitecek? Yok, öyle bir dünya! Öleceğiz ve tekrar dirileceğiz. Bu kadar düzen boşuna mı? Canlılar doğacak, yaşayacak sonra da yok olup gidecekler diyen insanlar nasıl bir ruh hali içindedirler acaba? Bu dünyadaki bu muhteşem düzen, hep dönen çark öbür dünyada bizleri bekleyen düzenin de bir habercisidir.

İyi en ufak iyiliğinin mükâfatını, kötü ise en ufak kötülüğün cezasını görecek. En ufak bir şüphemiz yok ki cennet vardır. Cehennem de vardır. Cenneti hak eden sefasını sürecek, kötüler ise kötülüklerinin cezasını cehennemde çekeceklerdir.

Âlimler cehennemi tarif edince insanın aklı başından gidiyor ama cenneti tarif edince de insanın içine bir ferahlık bir mutluluk doğuyor değil mi?

Fırsatı kaçırmamak lazım. Hiç ölmeyecekmiş gibi bu dünya için yarın ölecekmiş gibi de ahiret için yaşamalıyız. Ömrünü nerede geçirdin sorusuna hazırlıklı olmalıyız.  Ölünce yüzümüz hafif sağa bükülür bu mezarda ölünün kıblesidir.

Bazı âlimler mezarda ameli iyi olanlara sağ taraftan bir pencere açılacak ve oradan cenneti seyredecekler diyorlar. Rabbim o güzelliği hepimize nasip etsin inşallah. Yüce Allah sadece bu küçücük dünyanın değil âlemlerin de rabbidir. Rabbim defteri sağ taraftan verilenlerden eylesin inşallah.

Aslında istenen pek çok değil, pek te zor değil. (Zaten istenenler bizim huzurlu ve mutlu olmamız içindir.  İstenen: 1- Kelime i Şahadet 2-Namaz 3- Oruç 4- Hac 5- Zekât.

1-Kelime i Şahadet Allah’ı anmak. Allah’ın birliğine, Hz. Muhammed’in onun kulu ve Resulü olduğunu söylemek (iman etmek) mutlu olmaktır.

2-Namaz, bizim sıhhat ve canlı olmamız içindir. (Biz Allah’ın emri olduğu için kılarız.)

3-Oruç, vücudun sindirim sistemini istirahat ettirerek sıhhat bulmak içindir. (Aç insanların halinden anlamak içindir)

4-Hac, zengine ömründe bir defa Kâbe’ye gitmek ve Vakfeye durmaktır. Onun verdiği huzur dünyada hiçbir şeyde yoktur.

5-Zekât, zenginin malında fakirin hakkıdır. % 2.5 (kırkta bir) zekâta tabi olan mallardan verilecektir. (Geniş bilgi İslam ilmihalinde vardır) Diyanet işleri başkanlığının ilmihali tercih edilmelidir. Yüce kitabımız Kuran’da ki emirlere, hazreti peygamberin bildirdiklerine inanır ve emirlere uyarız. 

Bu yazdıklarımın hepsi iyi insan, sevilen insan ve seven insan olmak içindir. Allah, sıhhat, afiyet ve huzurla nice uzun ömürler versin bizde bu yazılanlara uyalım inşallah. 

Saygı ve sevgilerimle.