R.SAV. efendimizin tüm konuşmaları ve özellikle de Cuma hutbeleri çok kısa, öz ve anlaşılır, net, kesin bilgilerden oluşurdu. O mübarek Allah vergisi az ve anlamlı konuşur, umumi konuşur, konuşmalarında asla kimseyi kasdetmez, hitaplarında suçluyu, günahkarı değil, günahı suçu ve cezayı anlatırdı. Hiç kimseye sen günahkarsın, asisin, cehennemliksin dediği yoktur. Ya; sıfatları, vasıfları, işlenen fiillerin iyilik ve kötülüğünden söz eder, herkes bundan nasbini alırdı.

Şimdi R.SAV.in bizim için hayat kaynağı olan bir hutbesini okuyalım:

R.SAV. buyurmuştur ki:

Ey müminler; Hiç şüphe yok ki, en doğru söz Kur’an ayetleri, Allah’ın kitabıdır. En doğru yol, hak yolu olan İslam yoludur. Üstünlük takva iledir. (Yani hakkıyla müslüman olandır) Bu yol Hz. İbrahim’in tevhit yoludur. Allah’ın varlığı, birliği, insanların müminlerin dirlik yoludur. En yüce din İslam dinidir. En güzel sünnet, yaşam, Hz. Muhammed SAV.in yaşantısı, sünneti yoludur. En temiz yaşam tarzıdır. En güzel söz Allah’ı çok anmaktır. En güzel ders, Kur’an nasihatıdır. Peygamber öğüdü ve uyarmasıdır. En şerefli yolculuk şehitlerin ahiret yolculuğudur.

Körlüğün en kötüsü hidayetten sonra dalalete, sapıklığa düşmektir. Gerçek körlük kalp körlüğüdür. Güneş kadar gerçek olan hak yolu görememektir. Hidayetten mahrum olmak, İslam’ın nurundan gafil olmaktır.

Ey Allah’ın inanan mutlu kulları! Müjdeler olsun size ki hidayet –kurtuluş- yolundasınız. Unutmayın. Veren el, daima alan elden üstündür, veren el olmak için malik olmak, sahib olmak için de çok çalışmak lazımdır. Müslüman zengin olmalı ve her zaman veren el olmalıdır.

Az olup da yeterli olan, çok olup da azdırandan daima hayırlıdır. Azdıran maldan, bezdiren yokluktan Allah’a sığınırım.

En acı pişmanlık ecel gelince geriye dönüş olmayınca eyvah dedirten pişmanlıktır. Fırsat elde iken bu pişmanlığa sakın düşmeyiniz. Bazı insanlar ne yazık ki namazlarını ihmal ederler, bazıları ise hamd edip şükrederler. Ne yazık ki, bazıları da küfür söyleyip nimetlere nankörlük ederler. Günahların en kötüsü yalancılıktır. En yüce zenginlik gönül zenginliği, en güzel insan diğer insanlara faydalı olandır. En güzel müsabaka hayırda yarışmaktır. En büyük sermaye sarsılmaz iman, salih amel ve Allah korkulu olmaktır.

Zekatı verilmeyen mal ateşten damgadır. Sahibini dağlayacaktır. En mutlu insan kainata bakıp ibret alanlarınızdır.

Ey ümmeti ashabım!

Bütün fenalıkların anası içkidir. En kötü kazanç faizdir. Yetim malı ateş yemektir. Hepiniz mutlaka ve mutlaka dört arşınlık daracık kabire gireceksiniz. Asıl iş sondadır. Sonunuz güzel olsun. Her gelecek yakındır. Ecel boynunuzda halkadır. Hiç kimse ölümden kurtulamamıştır. Ölüm kafir için çok acı, mümin için vuslattır. Kurtuluştur. Gıybet kabir azabı, ölü eti yemektir. Müminin mümine malı, kanı, namusu, şerefi haramdır. Allah affeder, öfkesini yenene yardım eder.

Bu dünyada nefsine köle olanlar korkusuzca günaha dalanlar ve tevbesiz ölenler cehennemin malıdır. İman ehli, güzel amel ve ibadetle tevbeli ölenler ise cennetin efendisidirler. Unutmayınız, Allah sonsuz rahmet ve ikram sahibidir. Hepiniz Allah’a kul olunuz, hakkı bulunuz.

*

Hz.Muhammed SAV. bundan 1500 sene önce kıyamete kadar yolumuzu aydınlatacak ve bizleri bu dünyada da, ahirette de ebedi mutlu kılacak ölmez düsturları bir bir sayarak önümüze sermiştir. Ey akıl sahipleri; ey hakkı, hakikati, beden gözü ve kalp şuuru ile görenler. Yüce peygamberin izini takip edin.