Yeni Türk Ticaret Kanunu hükümleri uyarınca, anonim şirket genel kurul toplantılarının Mart ayı sonuna kadar yapılması gerekiyor. Eski Ticaret Kanunu’nun uygulama döneminde anonim şirketlerin bütün genel kurul toplantılarında hükümet komiseri bulundurma zorunluluğu varken, bu zorunluluk yeni Kanun’da yumuşatılmıştır. 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca konuya ilişkin olarak çıkarılan bir yönetmelik ile aşağıda sayılan genel kurul toplantılarında ve bunların ertelenmesi halinde yapılacak ikinci toplantılarda Bakanlık temsilcisi bulunma zorunluluğu getirilmiştir. Bahsedilen durumlar haricindeki genel kurul toplantılarda bakanlık temsilcisi bulundurma zorunluluğu yoktur: 

a) Kuruluş ve esas sözleşme değişikliği işlemleri Bakanlık iznine tabi olan şirketlerin bütün genel kurul toplantılarında, diğer şirketlerde ise gündeminde, sermayenin arttırılması veya azaltılması, kayıtlı sermaye sistemine geçilmesi ve kayıtlı sermaye sisteminden çıkılması, kayıtlı sermaye tavanının arttırılması veya faaliyet konusunun değiştirilmesine ilişkin esas sözleşme değişikliği ile birleşme, bölünme veya tür değişikliği konuları bulunan genel kurul toplantılarında.

b) Genel kurula elektronik ortamda katılım sistemini uygulayan şirketlerin genel kurul toplantılarında

c) Yurt dışında yapılacak bütün genel kurul toplantılarında

d) Yurt dışında yapılacak imtiyazlı pay sahipleri özel kurul toplantılarında

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca 15.11.2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ ile kuruluşu ve esas sözleşme değişiklikleri Bakanlığın iznine tabi olan şirketler ise şu şekilde belirlenmiştir:

- Bankalar,

- Finansal kiralama (Leasing) şirketleri,

- Faktoring şirketleri,

- Tüketici finansmanı ve kart hizmetleri şirketleri,

- Varlık yönetim şirketleri,

- Sigorta şirketleri,

- Anonim şirket şeklinde kurulan holdingler,

- Döviz büfesi işleten şirketler,

- Umumi mağazacılıkla uğraşan şirketler,

- Tarım ürünleri lisanslı depoculuk şirketleri,

- Ürün ihtisas borsası şirketleri,

- Bağımsız denetim şirketleri,

- Gözetim şirketleri,

- Teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketleri,

- Sermaye Piyasası Kanununa tabi şirketler,

- Serbest bölge kurucusu ve işleticisi şirketlerin

kuruluşları ve esas sözleşme değişiklikleri Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın iznine tabidir.

Ancak, kayıtlı sermaye sistemine kabul edilen Sermaye Piyasası Kanunu’na tabi halka açık anonim şirketlerin kayıtlı sermaye tavanı içinde yapacakları sermaye artışlarında Bakanlık izni aranmamaktadır.

Yukarıda sayılanların dışındaki genel kurul toplantılarında ve imtiyazlı pay sahipleri özel kurullarında Bakanlık temsilcisinin bulunması zorunlu değildir. Ancak genel kurulu toplantıya çağıranların talep etmeleri ve bu taleplerin görevlendirme makamınca uygun görülmesi halinde Bakanlık temsilcisi görevlendirilmektedir.

Bakanlık temsilcisi bulunması zorunlu olmayan toplantılar için, çağrı yapanlar dışındakilerin Bakanlık temsilcisi görevlendirilmesine ilişkin görevlendirme makamına doğrudan yapacakları başvurular dikkate alınmamaktadır. Ancak sermayenin en az onda birini oluşturan pay sahipleri tarafından gerekçeleri de bildirilmek suretiyle Bakanlık temsilcisi görevlendirilmesine dair talep, görevlendirme makamının değerlendirilmesine sunulmak üzere şirkete yapılır. Toplantıya çağıranlar tarafından bu talebin görevlendirme makamına iletilmesi zorunludur.

Bakanlık temsilcisi görevlendirilen toplantılarda, Bakanlık temsilcisinin yokluğunda alınan kararlar geçersizdir.

Yönetim kurulu tarafından çağrısı yapılan genel kurul toplantılarında Bakanlık temsilcisinin bulundurulması için; yönetim kurulu üyelerinden herhangi biri tarafından veya şirketi temsil ve ilzama yetkili kılınan kişilerce toplantının yer, gün ve saati bildirilmek suretiyle toplantı tarihinden en az on gün önceden bir dilekçe ile müracaat edilmesi gerekmektedir. Müracaatın on günden daha kısa bir sürede yapılabilmesi müracaat merciinin uygun görüşüne bağlıdır.

Yurt dışında yapılacak toplantılar için bu süre otuz gün olarak uygulanmaktadır.