İşletmelerin gider unsurları içerisinde pek görülmeyen ama ortaya çıktığında diğer cari giderlerinizden  (belki de daha) fazla maliyetleri etkileyen bir unsur olan hukuki ya da yasal mükellefiyetler kurumlar için önem arz etmektedir

Her işletmede bir hukuk danışmanının olması ideal olandır ancak tüm işletmelerin bu şekilde bir danışmanlık hizmetini satın alması mümkün olmayabilir. Çok da ucuz olmayan bu hizmet ancak sorun ortaya çıktığında akla gelmektedir.

Tıpkı sigorta hizmetleri gibi yapılacak iş ve eylemlerde yasal mevzuat içerisinde hareket edebilmek ancak bu yasaları ve bunların açık kapılarını iyi bilen uzmanları tarafından yorumlanırsa fayda sağlanmaktadır. Doğal olarak bu açıklamadan her şeyin hukuk danışmanlarınca çözümlemesi gerektiği fikri çıkarılmamalıdır.

İnsanların ve işletmelerin güvenliği ile hizmet kusurlarından kaynaklı tazminatlarla karşılaşılmasında sorumluluk öncelikle işletmenin bizatihi yönetimlerindedir. Bazı önlemlerin alınması uygulamaların analizi için hukuk müşavirlerinden yararlanabilirsiniz ama doğru ve rasyonel tercihleri yapmak sizin sorumluluğunuzdadır. Yapılacak her eylemin bir müşavir taramasından geçirilmesini beklemek doğru olmayabilir ancak yatırım, tasarruf amaçlı personel tenkisatları, ihale, kiralama vb. birçok uygulama için hukuk müşavirine yapacağınız kısmi bir ödeme işlem sonrası karşılaşabileceğiniz tazminat ve riskten küçük olacaktır.

İşletme yönetimleri her şeyin en iyisini kendilerinin bildiğini zannedebilir ancak unutulmamalıdır ki “ZANNETMEK BİLMEKTEN DAHA KOLAYDIR”

Oysa bilgi kolay ve kısa yoldan kazanılmaz bu konuda uzmanlarının hakkını vermek gerekir.

Bu konuyu tıpkı koruyucu hekimlik gibi düşünmek hastalıktan önce hasta olmamaya yönelik beslenmek gerektiği gibi sorunlarla karşılaşmadan sorunları bir süzgeçten geçirmek doğru olacaktır diye düşünüyorum.

Eğer önceden bir önlem almamışsanız hadise anında alacağınız önlemin maliyeti daha yüksek olacaktır.

Belirsiz bu tip maliyet unsurları ile karşılaşmamak için:

Ürün, hizmet ve işlemlerinizin kanun yönetmelik ve Meri yasalara uygun olduğundan emin olunuz

Doğaya bıraktığınız malzemelerin zararlı etkilerinin size maliyet olarak deneceğini hesaba katınız

Güvenebileceğiniz bir hukuk müşaviri ile sıcak ilişkiler içinde olunuz

Firmanız ile oluşan hukuki süreçlerde mahkeme aşamasından önce uzlaşma, anlaşma arabuluculuk gibi daha az maliyetli hukuki alanları tercih ediniz

Hukukun mantık olduğu fikri sabiti ile hareket etmeyiniz sizin anladığınız hukuk ile yasalar ve kararlar hatta içtihatlar aynı olmayabilir, uzmanının önerilerine kulak veriniz

Sonuç olarak işletme yaşamında hukuk içinde yer almak yasalar karşısında kendinizi savunmayı kolaylaştıracak ve giderlerinizin azalmasına dolaysıyla verimliliğinizin artmasına sebep olacaktır

Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla  kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.